Gemt

Grænsehandel: Danskerne sender milliarder til udlandet

Danskerne grænsehandler for milliarder af kroner hvert år. Sænker vi afgifterne på danskernes fortrukne grænsevarer, vil vi trække handlen tilbage til Danmark til gavn for virksomheder, forbrugere og statskassen.

Nyhed

Høje danske afgifter på slik, chokolade, sodavand, øl, vin og spiritus har gennem mange år givet danskerne et stærkt incitament til at handle ved grænsen for at købe nydelsesmidler og dagligvarer billigere end herhjemme.

Skatteministeriet har estimeret, at den fysiske grænsehandel beløber sig til ca. 4. mia. kr. Det er med andre ord ikke småpenge, som danske virksomheder går glip af, når pengene lægges i butikker udenfor Danmark.
Høje afgifter gør det derfor sværere at drive virksomhed i Danmark. Når vores udenlandske konkurrenter ikke er pålagt det samme skatte-, moms- og afgiftsniveau og samtidig befinder sig indenfor køreafstand fra mange danskeres bopæl, er det ikke overraskende, at grænsehandlen antager et unaturligt højt niveau.

Handlen presses ud af Danmark

Op til sommerferien lavede vi i Dansk Erhverv en befolkningsundersøgelse, som viste, at fire ud af ti danskere regnede med at tage turen forbi en grænseshop og læsse bilen med sodavand, øl, slik og chokolade.

Grænsehandel har igennem flere år været en ”sport” for danskere i hele landet. I år var det hele 44 procent af nordjyderne, som forventede at tage turen ned over grænsen. I Midtjylland var det knapt halvdelen, i Sydjylland seks ud af ti, på Sjælland var det en tredjedel og i København hver fjerde. I alle regioner har vi i år set en stigning i forhold til sidste år.

Når afgifterne stiger på slik, chokolade og andre nydelsesmidler, køber danskerne mere af netop disse ting syd for grænsen. Omvendt sker det, at når afgifterne på en bestemt gruppe varer sænkes, fyldes der tilsvarende færre enheder fra denne varegruppe i bilernes bagagerum, når der grænsehandles. Dette har vi eksempelvis set, da man sidst sænkede afgifterne på øl, og da man fjernede sodavandsafgiften i 2014.

Vores naboer tjener penge på de høje danske afgifter

Høje danske afgifter kommer dog nogen til gavn, nemlig vores nabolande Tyskland og Sverige.
I Tyskland er der ikke afgifter på slik, chokolade eller vin, imens moms og afgifter udgør ca. 40 procent af salgsprisen på de samme produkter i Danmark.

For en flaske spiritus udgøres op mod 75 procent af salgsprisen af moms- og afgifter, og på øl kan det være op til 60 procent af salgsprisen.

De store afgiftsforskelle forstærkes af, at den tyske moms er på 19 procent, og at der både i Sverige og Tyskland er en særligt lav moms på fødevarer på henholdsvis 12 og 7 procent.

Når moms- og afgiftsforskellene til Danmarks nabolande er så markante, tiltrækker de billige udenlandske varer mange danskere til grænsebutikkerne. Fra 1. januar 2018 vil afgifter stige yderligere, og dermed bliver forskellen mellem danske priser og priserne i vores nabolande endnu større.

En forventelig konsekvens af dette er, at danskerne fortsat og i måske endnu højere grad vil krydse grænsen for billige varer. I Dansk Erhverv arbejder vi derfor på, at de kommende afgiftsstigninger annulleres, så handlen kan blive trukket tilbage til Danmark.