Gemt

Ny civilsamfundsstrategi har positive takter

Regeringen har netop fremlagt ny strategi for at styrke civilsamfundet. Strategien indeholder 12 konkrete initiativer under tre overskrifter; Deltagelse og fællesskab for alle; En infrastruktur, der støtter og udvikler; Viden.

Nyhed

Dansk Erhverv organiserer mange af civilsamfundets organisationer og har derfor fulgt arbejdet med stor interesse.

Særligt hæfter Dansk Erhverv sig ved, at der afsættes 24 millioner til at styrke strategiske partnerskaber mellem frivillige organisationer og kommuner. Analysen bag initiativet er, at skal man hjælpe udsatte grupper ind i foreningslivet, kræver det en sammenhængende og koordineret indsats mellem kommuner og civile aktører. Det er rigtigt set, mener Dansk Erhverv.

"Partnerskaber kan ofte noget mere, hvor begge parter, den offentlige sektor og civilsamfundet, gør hinandens indsatser større til gavn for borgerne," siger Tina Bostrup, politisk konsulent i Dansk Erhverv.

Et eksempelvis på et velfungerende partnerskab er Mødrehjælpens samarbejde med Københavns kommune for at styrke udsatte mødre.

Læs mere om samarbejdet her

Et andet vigtigt initiativ i regeringens civilsamfundsstrategien er punktet om et egentligt eftersyn af de statslige rammevilkår for den frivillige, sociale sektor. Formålet er reelle ændringer og dermed gøre op med et system, som ofte bliver kritiseret for at være unødigt kortsigtet og bureaukratisk. Her er Dansk Erhverv helt enig.

"Civilsamfundet er ofte kendetegnet ved en såkaldt mosaikøkonomi – mange penge fra forskellige kilder og med vidt forskellige krav og rationaler bag. Det indebærer, at mange gode kræfter anvendes til administrativt arbejde fremfor til at fremme sagen. Ved at indføre en mere enkel statslig støttestruktur stiler initiativet mod en mere passende proportionalitet mellem administrative dokumentationskrav og offentlige bevillinger. Det finder Dansk Erhverv positivt," udtaler Tina Bostrup.

Læs regeringens strategi for et stærkere civilsamfund