Gemt

Turismechef: Turismefremme skal tage udgangspunkt i branchens virkelighed

Erhvervsminister Brian Mikkelsen modtog den 20. april 2018 anbefalinger fra Det Nationale Turismeforum om den offentlige turismefremmeindsats. Det skete i forlængelse af Forenklingsudvalget for Erhvervsfremmes anbefalinger til et mere enkelt og effektivt erhvervsfremmesystem. Dansk Erhverv bakker op om, at vi får mest muligt ud af turismefremmemidlerne. Men beslutninger om turismefremme og destinationsudvikling skal tage højde for stedbundne forudsætninger i et tæt samspil med turismeerhvervets virksomheder og øvrige aktører.

Nyhed

At Lars Ramme Nielsen, Turismechef i Dansk Erhverv

Regeringens forenklingsudvalg er kommet med anbefalinger til fremtidens erhvervsfremmesystem, som, langt hen ad vejen følger Dansk Erhvervs forslag. Dansk Erhverv lægger især vægt på, at systemet bliver langt mere overskueligt og efterspørgselsstyret med en markant styrkelse af erhvervslivets repræsentation i de styrende organer. 

Overordnet har der hidtil været tre forskellige niveauer, der har sat erhvervsfremmeaktiviteter i gang. Det vil forenklingsudvalget reducere til to niveauer. Fremover skal ingen af de besluttende niveauer længere kunne sætte initiativer i værk uafhængigt af hinanden. Initiativerne skal fremover koordineres af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, der erstatter Danmarks Vækstråd og de seks regionale Vækstfora. Desuden skal erhvervsservicen ikke længere ligge i kommunalt men i regionalt regi ved de foreslåede fem Erhvervshuse, der erstatter de nuværende seks Væksthuse. Dermed vil der ikke længere være 98 forskellige kommunale erhvervsservicetilbud med dertil hørende risiko for uhensigtsmæssig konkurrence kommunerne imellem. Særligt vedrørende turisme

De regionale vækstfora beskæftiger sig også med turistområdet, hvor der årligt bevilges mere end 150 mio. kr. til turismeprojekter. På regionalt niveau finansieres også organisationer som Wonderful Copenhagen og Destination Bornholm. Det er derfor givet, at nedlæggelsen af de regionale vækstfora kan få betydning for turismen. Udvalget forholder sig dog ikke hertil, da det har ligget udenfor udvalgets kommissorium at behandle turismefremme. De politiske forhandlinger om fremtidens erhvervsfremmesystem går nu i gang og forventes afsluttet inden sommerferien 2018.

Parallelt hermed har der i regi af Det National Turismeforum været drøftelser om turismens organisering. Alene nedlæggelsen af de regionale Vækstfora fordrer ny organisering. Det Nationale Turismeforums oplæg indeholder i alt seks anbefalinger og er et led i realiseringen af den nationale strategi for dansk turisme. Anbefalingerne er bl.a. at den decentrale turismefremmeindsats skal konsolideres i færre destinationsselskaber, at dansk turisme skal samarbejde om de digitale muligheder og at den  offentlige turistrettede service primært skal være digital. Det er også væsentligt i anbefalingerne, at koordinationen af den internationale markedsføring af Danmark som turistmål skal styrke og at det nationale niveau skal stille specialiserede kompetencer til rådighed for dansk turisme.

Anbefalingerne indgår i det videre arbejde med og drøftelser om det offentlige erhvervs-fremmesystem. For Dansk Erhverv er det afgørende, at turismen prioriteres højt. Den nuværende opgave med turismefremme og destinationsudvikling er en vigtig opgave, der også skal løftes i en ny turismefremmemodel.

Det er Dansk Erhvervs holdning, at beslutninger om turismefremme og destinationsudvikling skal tage højde for turismens egne forudsætninger. Det være sig Københavns særlige rolle som motor for turismen i Danmark og de stedbundne naturlige destinationer i Kystdanmark. Endelig er det for Dansk Erhverv vigtigt med et tæt samspil mellem turismeerhvervets virksomheder og øvrige aktører.

Kontakt

Turisme, oplevelse & kultur

Lars Ramme Nielsen

Branchedirektør
Medarbejderprofil