Gemt

Jobvækst i galop

Beskæftigelsen krydsede sidste måned det hidtidige rekordniveau. Nye tal viser, at beskæftigelsen fortsat buldrer derudaf. Væksttempoet bør give anledning til bekymrede panderynker, lyder det fra Dansk Erhverv.

Nyhed

Beskæftigelsen steg fra januar til februar med 3.800. Dermed er en ny rekord på 2.732.400 lønmodtagere en realitet.

”Det betyder, at den positive udvikling i beskæftigelsen, som vi har set non-stop de seneste 57 måneder, fortsætter. Dagens nyhed er en god nyhed, men den giver også anledning til bekymrende panderynker. For hvis væksttempoet fortsætter, så er der en risiko for, at virksomhedernes fortsat stigende efterspørgsel efter arbejdskraft ender med at blive en vækstbremse. En moderat mangel på arbejdskraft kan hurtigt kan vokse til en situation med udbredte flaskehalsproblemer på arbejdsmarkedet,” siger Peter Halkjær, arbejdsmarkedspolitisk chefkonsulent i Dansk Erhverv. 

I øjeblikket er det cirka hver femte stilling, som virksomhederne forsøger at besætte, som ikke bliver til job på grund af mangel på kvalificerede ansøgere.

Manglende politisk opbakning koster arbejdspladser og økonomisk råderum
Gamle reformer får arbejdsudbuddet til at stige, hvilket naturligvis er positivt.

”Men de hidtidige reformer er slet ikke nok til at dække behovet for arbejdskraft i det omfang, som vi har set efterspørgslen stige i løbet af de seneste fem år. Selvom man lægger tilgangen af udenlandsk arbejdskraft oveni, har det ikke kunne forhindre et stigende kapacitetspres og en stigende mangel på arbejdskraft. Fra politisk side hører vi meldinger om, at man anerkender udfordringen med mulig mangel på arbejdskraft, men vi mangler konkret handling fra Christiansborg,” siger Peter Halkjær.

Nye reformer nu
Peter Halkjær peger på, at der med afsæt i en fælles forståelse af, at det grundlæggende er godt for samfundet, når beskæftigelsen stiger, burde kunne samles flertal for reformer, der kan sikre et større udbud af arbejdskraft.

”Hvis ikke der kan skaffes et flertal for væsentligt lempeligere adgang til udenlandsk arbejdskraft, bør man overveje at genbesøge planerne om en højere pensionsalder. Vi kan se, at det såkaldte grå guld klarer sig godt på arbejdsmarkedet lige nu, og dem over 60 har fået en markant forbedret tilknytning til arbejdsmarkedet. Men en højere pensionsalder alene vil næppe alene kunne sikret et tilstrækkeligt stort udbud af arbejdskraft til at dække behovet. På den baggrund vil det også være en god idé at stramme grebet om den gruppe af ledige, som reelt ikke står til rådighed for job og aktivering. Endelig er potentialet for at rekruttere fra grupperne på kanten af arbejdsmarkedet, herunder flygtninge, handicappede og ledige med andre udfordringer, ikke udtømt,” siger Peter Halkjær.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Peter Halkjær

Arbejdsmarkedschef
Medarbejderprofil