Gemt

Dansk Erhverv arbejder for fair og lige konkurrence

For nylig indgik et bredt politisk flertal bestående af regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre en delaftale om fair og lige konkurrence mellem offentlige og private aktører. Dansk Erhverv er begejstret.

Nyhed

DANSK ERHVERV | POLITIK - 13. APRIL 2018

Af Geert Laier Christensen, underdirektør, Dansk Erhverv


For nylig indgik et bredt politisk flertal bestående af regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre en delaftale om fair og lige konkurrence mellem offentlige og private aktører.

Vi har i årevis kæmpet for netop dette, så det er klart, at vi er meget begejstrede. For alt for mange af vores medlemsvirksomheder har oplevet, at de bliver presset af unfair konkurrence fra offentlig side.

Og offentlige myndigheders lyst til at drive virksomhed er over de senere år bare vokset og vokset. Konsulentopgaver, fitness, udlejning af biler, værktøj og cykler, kommunale genbrugsbutikker, rekruttering og så videre og så videre. Man kan næsten sige, at det offentlige her minder om en blæksprutte, hvis arme synes at være overalt.

Selvfølgelig skal det offentlige tage sig af sine kerneopgaver. Ingen tvivl om den sag. Men det er vigtigt med hegnspæle, som kan sikre rimelige rammer, så virksomhederne ikke skal døje med urimelig konkurrence for deres egne skattekroner.

Den nye delaftale indeholder følgende konkrete initiativer, som skal sikre mere fair og lige konkurrence:

- Fair prissætning ved offentlig erhvervsaktivitet
- Klarere regler for kontrolbud
- Bedre klageadgang ved offentlig erhvervsaktivitet
- Nedsættelse af arbejdsgruppe for offentlige erhvervsaktiviteter

Dansk Erhverv deltager i arbejdsgruppen, som skal se på adgange til offentlige erhvervsaktiviteter, som det offentlige kan udføre, men ikke skal udføre. Desuden skal arbejdsgruppen komme med forslag til konkrete aktiviteter, som det offentlige ikke skal kunne udføre. Og så skal en mulig lovfæstning af kommunalfuldmagten og myndighedsfuldmagtsreglerne behandles af arbejdsgruppen.

Det sidste er yderst interessant. For det er sådan, at grænserne for offentlig erhvervsvirksomhed er baseret på tilsynsmyndigheders praksis, hvilket gør reglerne svære at håndtere. Hvis de bliver nedfældet i en lov, så vil de blive lettere at håndtere, og der vil komme øget gennemsigtighed på området.

Arbejdsgruppen bliver i øvrigt en hurtigt arbejdende én af slagsen. Den skal afslutte sit arbejde senest ved udgangen af juni 2018, men vi er naturligvis friske på at komme i sving og få sikret, at arbejdsgruppen får serveret et forslag til aftalepartierne, som vil gavne dansk erhvervsliv mest muligt.