Gemt

Skuffende udvikling i eksporten i februar

Vareeksporten er ikke steget over det seneste år på trods af stærk vækst i USA og Europa. Dansk økonomi buldrer ikke frem – men der er skam opsving.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar af Cheføkonom Steen Bocian

Danmarks Statistik har offentliggjort tal for udenrigshandlen og betalingsbalancen frem til februar. Vareeksporten har generelt har det lidt svært det seneste år – efter en flot afslutning på 2016 er vareeksporten faldet noget tilbage – og trods et overraskende stærk opsving på vores afsætningsmarkeder, så har vores eksport stået i stampe. Kigger vi på tallene for februar, så er det fortsat den tendens, som gør sig gældende. Vareeksporten ekskl. brændsel, skibe og fly faldt med 0,4 pct. fra januar til februar, og når vi ser over de seneste tre måneder, så er det blevet til et fald på 1,3 pct. Zoomer man lidt ud, så har vareeksporten i hele træskolængder været konstant siden starten af sidste år.

At vareeksporten ikke er steget over det seneste år er som antydet en stor økonomisk skuffelse. Den stærke vækst i både USA og Europa taler ellers for fremgang i den danske eksport. Der kan være flere forklaringer på den svage udvikling. Der er ingen tvivl om, at valutakursudviklingen har været en udfordring. Euroen (og dermed danske kroner) er over det seneste 1,5 år blevet styrket markant over for en lang række valutaer med dollaren, pundet, svenske og norske kroner, som de vigtigste for dansk økonomi. En stærkere valuta svækker vores konkurrenceevne, hvilket har været med til at trække vores eksport ned. Derudover kan manglen på arbejdskraft på det danske arbejdsmarked også have spillet en rolle. Hvis virksomhederne ikke kan få den arbejdskraft, der skal til for at udvide produktionen, så siger de oftere ”nej tak” til nye ordrer.

Det er dog ikke kun eksporten, som er under pres - det samme gør sig gældende for importen. Det er ikke just et sundhedstegn, at dansk økonomi ikke trækker mere på importen til investeringer og forbrug.

Trods en svag udvikling i vareeksporten over det seneste år, så bugner betalingsbalancen fortsat. I denne periode er det således blevet til et overskud på 156 mia. kroner. Det voldsomme betalingsbalanceoverskud er udtryk for kombinationen af svag investeringsaktivitet og høj opsparing. Det er med andre ord ikke et tegn på styrke.