Gemt

Dansk grænse for transfedt i mad virker, og EU vil følge efter

Kun i én af de i alt 50 prøver af bl.a. kiks, popcorn og pommes frites, som Fødevarestyrelsen har kontrolleret, var grænseværdien for transfedtsyrer overskredet. EU vil nu indføre samme grænse.

Nyhed

DANSK ERHVERV | FØDEVARER - 22. AUGUST 2018

Transfedtsyrer er en særlig type umættede fedtsyrer, der kan dannes under fremstillingen af halvfaste eller faste fedtstoffer. Flere videnskabelige undersøgelser viser, at transfedtsyrer er mere fremmende for udvikling af hjertesygdomme end mættede fedtsyrer.

Af det fedt, som bruges i fødevarer i Danmark, må højst 2% være industrielt fremstillede transfedtsyrer. Sådan har det været siden 2003, og siden da har antallet af fødevarer i Danmark med et indhold af transfedtsyrer over grænseværdien været stærkt faldende. I Fødevarestyrelsens seneste kontrol fandt de således kun ét produkt med et indhold af transfedtsyrer over grænseværdien. Produktet var ikke produceret i Danmark.

EU-Kommissionen har netop meldt ud, at de ønsker at følge Danmarks gode eksempel og indføre regler for at begrænse brugen af industrielt fremstillede transfedtsyrer i fødevarer på hele det europæiske marked. Som det ser ud lige nu, vil de indføre den samme grænseværdi på 2%, som vi har haft i Danmark de sidste 15 år. Dansk Erhverv forventer at se første udkast til en forordning i løbet af efteråret.

Læs Fødevarestyrelsens rapport fra den seneste kontrol af transfedtsyrer

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer