Gemt

Næsten uændret industriproduktion i juni trods globalt opsving

Danmarks Statistik har offentliggjort tal for udviklingen i industriproduktionen frem til med juni i år. De nyeste tal viser, at industriproduktionen steg en smule fra maj til juni, men når vi zoomer lidt ud, så er det reelle billede, at industriproduktionen i juni faktisk kun ligger på niveau med niveauet fra starten af 2017.

Nyhed

dagens økonomiske kommentar af økonom jonas spendrup meyer

En industriproduktion der ikke er vokset mere det seneste 1,5 år er skuffende i lyset af det stærke globale opsving. Normalt ville man forvente en mere positiv vækst i dansk industriproduktion, når væksten i både USA og Europa er på over 2 pct., som tilfældet har været over det seneste år.

En forklaring på at vi ikke har set en større stigning i industriens produktion kan være den stærkere effektive kronekurs. Når den effektive kronekurs styrkes, så bliver danske varer relativt dyrere at afsætte til udlandet, hvilket kan tage toppen af væksten. Dertil kommer, at en del af de danske virksomheder oplever kapacitetsbegrænsninger i form af mangel på kvalificeret arbejdskraft, der gør, at de ikke nødvendigvis kan følge med tempoet på deres afsætningsmarkeder.

Når vi kigger fremad så er der noget, som tyder på, at tempoet på den globale økonomi er på vej ned i gear. USA kunne for et par uger siden fremvise en meget flot vækst i 2. kvartal, men det vil nok være urealistisk at forvente at farten på det økonomiske opsving i USA kan holde samme tempo de kommende kvartaler. Mens USA overraskede positivt på vækstfronten, så var væksttallene for 2. kvartal i EU og Eurozonen em smule mere skuffende. Væksten i Europa er gået et gear ned i forhold til tempoet på den økonomiske udvikling sidste år. Det bliver derfor interessant at følge, om det så decideret kommer til at føre til faldende industriproduktion herhjemme. For nu synes en egentlig handelskrig mellem USA og EU ikke lige at være om hjørnet, hvilket selvfølgelig er positivt for dansk økonomi.