Gemt

Brexit – En sand gyser

Tirsdag den 11. december bliver en af de mest spændende og nervepirrende dage længe. Omkring kl. 20.00 dansk tid stemmer det britiske underhus om den Brexit-aftale, som de britiske forhandlere og EU er nået frem til. Læs dagens kommentar fra Brian Mikkelsen.

Nyhed

Dansk Erhverv | POLITIK - 7. december 2018

Kære alle

Tirsdag den 11. december bliver en af de mest spændende og nervepirrende dage længe. Omkring kl. 20.00 dansk tid stemmer det britiske underhus om den Brexit-aftale, som de britiske forhandlere og EU er nået frem til.

Det bliver et helt afgørende øjeblik.

Bliver det et ”yes” til aftalen, vil der lyde et lettelsens suk mange steder i Europa. Også fra min mund. For aftalen kan vel bedst betegnes som en rimelig skilsmisseaftale, som betyder, at Storbritannien i en overgangsperiode bliver i EU’s toldunion og i vid udstrækning i det indre marked. Der vil altså fortsat være gode forudsætninger for, at danske virksomheder kan handle med Storbritannien. Naturligvis havde jeg og mange andre helst set, at et flertal af de britiske vælgere tilbage i juni 2016 havde stemt ”no” til Brexit, men sådan gik det som bekendt ikke.

Det hører så også med til historien, at den aftale, som det britiske underhus stemmer om, ikke er en endelig en af slagsen. Det er et spørgsmål om en overgangsperiode, som giver mere tid til at lande tingene endeligt. Men bliver det en godkendelse af aftalen, så får vi stabilitet i en periode, og vigtigheden af det kan ikke undervurderes. Hertil kommer, at tiden til at finde en endelig aftale udvides, om end der skal startes med det samme, hvis det skal nås inden udgangen af overgangsperioden.

For over for ”yes” står ”no”. Og konsekvenserne af et ”no” er der ingen, der kender. Synderligt godt for erhvervslivet bliver det dog næppe. Faktisk næsten helt sikkert det modsatte, for det gør det langt mere sandsynligt, at det ender med et ”no-deal”-scenarie. Det vil være ensbetydende med, at der bliver sat væsentlige barrierer op for samhandlen mellem Danmark og Storbritannien. Udenrigsministeriet har tidligere anslået, at ”no-deal” kan koste danske virksomheder helt op til 24 milliarder kroner i tabte indtægter. Hertil kommer de negative sideeffekter på økonomien, som international uro altid fører med sig.

Den situation vil være yderst alvorligt, men det er vigtigt her at understrege, at et nej fra underhuset ikke nødvendigvis er ensbetydende med ”no-deal”. Men uvisheden er stor, og kaos lurer. Det må jeg sige helt ærligt.

Lad os håbe, at det ikke går så galt. At briterne besinder sig og indser, at et ”yes” tirsdag aften er det mindst værste i den situation, som landet står i lige nu. Skulle det blive et ”no”, så er det vigtigt at bevare optimismen og holde hovedet koldt.

Uanset hvad er én ting sikkert: Tirsdag aften er verdens øjne rettet mod Palace of Westminster i London, som huser det britiske underhus. Må fornuften råde og regere.

Med venlig hilsen

Brian Mikkelsen

Kontakt

Direktionen

Brian Mikkelsen

Adm. direktør
Medarbejderprofil