; ;
Gemt

Logningsregler er et juridisk limbo

Forskellen i dansk logningslovgivning og en europæisk dom, placerer danske tele- og internetudbydere i et juridisk limbo. Derfor har justitsministeren varslet nye regler på området, hvilket vil ske inden EU når at vedtage en nye fælles lovgivning. Den manøvre kan blive byrdefuld for virksomhederne hvis ikke der løbende bliver koordineret på tværs af EU-landene og kommissionen.

Nyhed

Nyhed i 10. december 2018

De danske logningsregler kræver, at teleselskaber og internetudbydere indsamler mobil- og internetoplysninger om alle danskere et år tilbage i tiden. Selvom det er i strid med en to år gammel EU-dom, og en ændring af dansk lovgivning har været på regeringens arbejdsbord siden februar 2018, er logningsreglerne forblevet uændret. Justitsminister Søren Pape Poulsens udmelding om, at han vil kigge på dansk lovgivning, bydes derfor velkommen vækker derfor glæde hos Dansk Erhverv.

Til ITWatch udtaler Poul Noer fra Dansk Erhverv ”Vi har fuld forståelse for, at det er en svær opgave, men det er en penibel situation, for vi står i et juridisk limbo. Der har været meget slinger i valsen på det her område. Det er en byrde for selskaberne, hvis de skal ændre deres logning, for det kræver mange mandetimer og konkret udstyr, og den byrde bekymrer vi os om hos Dansk Erhverv

TDC’s kattepine
Det juridiske limbo som de danske tele- og internetudbydere befinder sig i, tog TDC i oktober konsekvensen af, da de stoppede med at gemme data om kunder, når de sender mms’er eller bruger mobildata. Om grunden hertil svarede Jens Aaløse til ITWatch, at det konkret skyldes de skiftende meldinger fra myndighederne om, hvad der er lovligt:

”Vi vil ikke være kastebold mellem forskellige myndigheders opfattelse, og vi har derfor besluttet at ophøre med at logge og opbevare lokaliseringsdata for mobildata-trafik generelt”

De forskellige myndigheder Jens Aaløse refererer til, er Erhvervsstyrelsen og Datatilsynet. Erhvervsstyrelsen blåstemplede ifølge TDC deres måde at logge på i 2017, men året efter i 2018 indikerede Datatilsynet, at de var uenige i den vurdering.

Vi har overholdt gældende lovgivning, hvilket Erhvervsstyrelsen har bekræftet os i. Det er imidlertid uholdbart, at en anden myndighed nu tilsyneladende vil forholde sig til nøjagtigt samme forhold og måske kommer til et andet resultat”, siger Jens Aaløse til ITWatch.

Selvom Datatilsynet ikke vil kommentere på sagen overfor ITWatch, bekræftes det, at de har indledt en sag mod TDC.

Dansk Erhverv håber på EU-samarbejde
Søren Pape Poulsen er helt bevidst om den situation tele- og internetudbyderne befinder sig i, og understreger, at Danmark vil være i tæt kontakt med EU-kommissionen, når de danske logningsregler skal udarbejdes.

Til ITWatch siger ministeren ”Vi skal ikke risikere, at lave en lovgivning, som vi så får underkendt hos EU-Domstolen bagefter. Det vil være tåbeligt”.

Den tilgang bakker Dansk Erhverv op om og Poul Noer håber på en løbende koordinering på tværs af EU-landene og kommissionen.

"Det vil gøre, at vi lander ét samlet sted, så vi ikke skal lave reglerne om igen." Siger Poul Noer.

Kontakt

Teknologi, Digitalisering & Tele

Poul Noer

Fagchef for digital infrastruktur
Medarbejderprofil