{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Ny opgørelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) viser, at virksomhedernes udfordringer med at rekruttere medarbejdere betyder langt flere tabte jobs end tidligere antaget.
pressemeddelelse 14. december 2018
”Vi har længe haft en fornemmelse af, at antallet af forgæves rekrutteringer på årsplan var langt højere og det er nu blevet bekræftet efter, at STAR er begyndt at opgøre antallet af forgæves rekrutteringer halvårligt. Resultatet er mildt sagt tankevækkende. Antallet af job, som virksomheder må opgive at besætte i løbet af et år svarer nogenlunde til antallet af fuldtids ledige. Tallene viser, at der fortsat er et kæmpe potentiale for markant færre ledige og flere beskæftigede,” siger Peter Halkjær, arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv.
Indtil nu har antallet af forgæves rekrutteringer været opgjort til cirka 20.000. Men den måling har været begrænset af, at man tidligere bad virksomheder svare på, om de har haft forgæves rekrutteringer af nye medarbejdere inden for de sidste to måneder. Nu viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, at virksomhederne det seneste halvår måtte opgive at besætte knap 66.700 stillinger på grund af mangel på kvalificeret arbejdskraft. Det betyder, at antallet af forgæves rekrutteringer på årsplan må anslås at være i størrelsesorden 100.000 job.
”Når stillinger ikke bliver besat, så er konsekvenserne, at virksomhederne siger nej til ordrer, opgiver eller udskyder planer om vækst, nedlægger funktioner eller sender opgaver ud af landet,” siger Peter Halkjær.
Serviceerhvervene bøvler med rekruttering
Ser man på hvilke områder, der bøvler med rekruttering, så er det særligt transport, rengøring, hoteller og restauranter. Det er i omegnen af tre ud ti virksomheder inden for de nævnte områder, som har rekrutteringsudfordringer i sådan en grad, at det giver produktionsbegrænsninger.
”Det her er virkelig tankevækkende udfordringer, som serviceerhvervene står over for. Man skulle på tro, at det var godt for de ledige, som har gode muligheder for job, men ledigheden falder ikke længere lige så hurtigt, som den for eksempel gjorde i 2014-2016. En del af forklaringen kan være, at ledige er blevet mere kræsne. I hvert fald oplever 28 procent af Dansk Erhvervs medlemsvirksomheder, at de får henvendelser fra ledige, der reelt ikke er interesserede i et job. Mange job bliver heller ikke søgt, hvis afstanden til jobbet føles for stor eller hvis arbejdsopgaverne ikke er spændende nok,” siger Peter Halkjær.
Byrde for virksomhederne
Modsat er den skærpede konkurrence om den ledige arbejdskraft en stigende byrde for virksomheder, der ikke kan finde de medarbejdere, som de har brug for.
”Jobfesten kan derfor få en ende i takt med, at virksomheder i mangel af bedre flytter opgaver ud af landet eller overbyder hinanden på løn. Hurtigt accelererende lønstigninger er gift for konkurrenceevnen og dermed også for virksomhedernes muligheder for at skabe flere nye job inden for landets grænser,” siger Peter Halkjær.