Gemt

Medarbejder fortsatte sit bijob og blev opsagt

Østre Landsret fandt, at det var berettiget at opsige en tjenestemand, der fortsatte sit bijob selvom arbejdsgiveren havde tilkendegivet, at det var uforeneligt med stillingen.

Nyhed

Sagen kort
Sagen drejede sig om en tjenestemand, der var ansat til at foretage uvildige undersøgelser af luftfart i Havarikommissionen. Da arbejdsgiveren i januar 2012 varslede personalenedskæringer, valgte medarbejderen at se sig om efter nye beskæftigelsesmuligheder.

Da arbejdsgiveren opdagede, at medarbejderen havde haft flere aktiviteter i et selskab, som arbejdsgiveren mente var uforeneligt med stillingen, blev medarbejderen opsagt.

Medarbejderen var ikke tilfreds med opsigelsen og anlagde derfor sag ved retten.

Medarbejderen fik besked om, at bijobbet ikke var ok
Efter at være blevet oplyst om de påtænkte personalenedskæringer stiftede medarbejderen i februar 2012, sammen med flere andre, et nyt selskab. Det var selskabets formål at udføre kontrolflyvninger med henblik på kalibrering af lufthavnens landbaserede udstyr. Selskabet ønskede bl.a. at byde ind på en opgave om kontrolflyvninger.

I marts 2012 underrettede medarbejderen arbejdsgiven om det nyt selskab, og om at han påtænkte at indtræde som investor. Arbejdsgiveren tilkendegav, at medarbejderens engagement i det nye selskab kunne give inhabilitetsproblemer, og at arbejdsgiveren derfor ville undersøge sagen nærmere.

I september 2012 meddelte arbejdsgiveren en mail til medarbejderen, at bijobbet var uforenelig med medarbejderens arbejde i Havarikommissionen. Arbejdsgiveren forklarede, at Havarikommissionen gerne ville undgå enhver mistanke om interessekonflikt.

Fortsatte bijob i smug
I februar 2013 fandt arbejdsgiveren ud af, at medarbejderen – på trods af arbejdsgiverens udmelding – bl.a. havde påtaget sig poster som bestyrelsesmedlem og kvalitetschef i selskabet.

Medarbejderen oplyste i starten af marts 2013 arbejdsgiveren om, at selskabet alligevel ikke havde fået opgaverne med kontrolflyvninger, og at hans engagement i selskabet var helt afsluttet.
Arbejdsgiveren anså dog det hidtidige bijob som en grov tjenesteforseelse og indledte umiddelbart herefter en afskedigelsessag mod medarbejderen.

Østre Landsrets afgørelse
Landsretten lagde til grund, at medarbejderen burde have indset, at arbejdsgiverens mail fra september 2012 var en ledelsesmæssig instruks om, at bijobbet var uforenelig med stillingen i Havarikommissionen.
Landsretten fandt herefter, at medarbejderens fortsatte bibeskæftigelse udgjorde en grov tjenesteforseelse, og at afskedigelsen på den baggrund var berettiget.

Landsretten bemærkede i øvrigt, at det var uden betydning, at medarbejderens selskab ikke fik tildelt opgaven med kontrolflyvningerne, og at der derfor ikke konkret opstod inhabilitetsproblemer.

Dansk Erhverv vurderer
Dommen præciserer, at der er grænser for en medarbejders ret til bijob, og at en medarbejder har pligt til at følge en ledelsesmæssig instruks om at stoppe et bijob, hvis det er uforeneligt med hovedbeskæftigelsen.
Dansk Erhverv bemærker, at en medarbejder som udgangspunkt kun kan påtage sig bijob uden samtykke fra arbejdsgiveren, hvis bijobbet kan varetages uden ulempe for hovedbeskæftigelsen, og hvis medarbejderen i øvrigt overholder sin loyalitetspligt.

Dansk Erhverv anbefaler medlemsvirksomheder at rette henvendelse, inden der træffes beslutning om opsigelse i lignende sager.