Gemt

Så blev skatten lettet lidt - arbejdskraften mangler stadig

Læs Laurits Rønns kommentar til den seneste skatteaftale.

Nyhed

Af Laurits Rønn, direktør i Dansk Erhverv

Efter et forløb, som de fleste iagttagere nok ville beskrive som langstrakt, præsenterede regeringen og Dansk Folkeparti tirsdag en skatteaftale. Det var en mindre en af slagsen, men aftalen er og bliver en reel skattelettelse til den brede arbejdende befolkning.

Aftalen indeholder en række initiativer, som indfases gradvist frem mod 2020. Blandt andet en nedsættelse af bundskatten, en forhøjelse af loftet over beskæftigelsesfradraget, et nyt jobfradrag og et ekstra skattefradrag for indbetalinger til pension. Aftalen har som bagtæppe, at det var en bunden opgave for Folketinget at gøre noget ved det såkaldte samspilsproblem, som går ud på, at det for en række danskere har været en dårlig forretning at spare op til pension.

Den bundne opgave er altså så godt som løst, og det er godt.

Ser vi på arbejdsudbuddet, så melder regeringen, at arbejdsudbuddet som følge af denne skattelettelse bliver løftet med cirka 600 personer. Det er selvfølgeligt beskedent i vores optik al den stund, at regeringen i sit regeringsgrundlag har en ambition om at øge arbejdsudbuddet med 60.000 personer, og at mange virksomheder lige nu melder om mangel på arbejdskraft. Og når virksomhederne ikke kan rekruttere den arbejdskraft, som de har brug for, så løber opsvinget hurtigt tør for brændstof.

Når virksomheder begynder med at sige nej til nye ordrer, fordi de mangler arbejdskraft, så koster det både vækst og arbejdspladser. Når manglen på arbejdskraft begynder med at koste danske arbejdspladser, så er det, at Folketinget må reagere.

På den lange bane er der mange forskellige veje til målet. Siden der i øjeblikket ikke er flertal for omfattende reformer, så kræver det politisk håndværk at nå frem til målet. Der er ikke en enkel og nem vej til målet, det må vi bare erkende og indstille os på.

På den korte bane kan øget tilgang af udenlandsk arbejdskraft hjælpe meget. Regeringen bebudede kort før jul en ny strategi for international rekruttering, der både skal lette adgangen til det danske arbejdsmarked for borgere fra lande uden for EU og tiltrække arbejdstagere fra EU.

Vi glæder os meget til at se den nye strategi, og vi forventer, at Folketingets partier vil tage en god og grundig drøftelse af, hvordan vi sikrer, at det bliver nemmere for dygtige udlændinge at komme til Danmark og bidrage.

Hvis der så skulle være partier, som ikke ønsker at lette adgangen for udenlandsk arbejdskraft og dermed give danske virksomheder en håndsrækning her og nu, så skylder disse et svar på, hvordan de så vil adressere det aktuelle problem med mangel på arbejdskraft.

Med venlig hilsen

Laurits Rønn

 

Kontakt

Direktionen

Laurits Rønn

Viceadm. direktør
Medarbejderprofil