Gemt

Smart City: En klog, men skrøbelig by

Over hele verden har metropolernes borgmestre vendt blikket mod at gøre deres by intelligent. Smart Cities er blevet omdrejningspunkter for den næste store revolution indenfor bydesign og -drift.

Nyhed

De positive effekter står nærmest i kø og tilhængerne af automatiserede køretøjer, intelligent infrastruktur og datastyrede serviceydelser til borgerne, der håndteres uden ventetid, kan ikke få armene ned, men er der en skyggeside af succeshistorien? Svaret er et stort ja!

Styrker og svagheder
De gevinster, der helt er ved Smart Cities, kan direkte krediteres til den enorme mængde data, der konstant udsendes, indsamles, behandles og udsendes igen.

Systemerne, der gør alt det muligt, er samtidigt byens store problem og angrebsvinklen for dens fjender. Vi er vant til at planlægge og bygge for naturkatastrofer og andre fysiske trusler mod byen og dens borgere, men den tankegang skal revideres, hvis vi skal beskytte fremtidens Smart Cities mod de kommende angreb, der er rettet mod de bagvedliggende systemer.

For at den indsamlede data skal kunne bruges til noget skal den være fyldestgørende. De selvkørende biler skal vide, hvor alle medtrafikanterne befinder sig og diagnosecomputeren på hospitalet, skal have alt om patienten ind i systemet.

Cyberangrebet rammer
Forestil dig nu, hvad der ville ske på det ovennævnte hospital, hvis udefrakommende tog alt data, der strømmede igennem systemet som gidsel? Alt ville foregå i blind,e og eksemplet er taget fra den virkelige verden, da det engelske sundhedssystem blev angrebet af hackere, der lukkede brugerne ude af systemet.
Hvorfor det ikke endte med en større katastrofe hænger direkte sammen med det grundige arbejder, der var gået forud for angrebet.

Systemet havde flere kopier af sig selv, løbende backup af data og havde konstant det nyeste sikkerhedssoftware på plads. Resultatet var, at det initiale angreb fik systemet ud af balance, men opnåede aldrig kontrollen over det.

Byens immunforsvar
Som alt andet forsvar skal byens værn planlægges, bygges op og vedligeholdes. Når først angrebet kommer er der ikke tid til at handle uden plan.

Det er nemt at blive fascineret af, hvad der er muligt at skabe med den hastigt udviklende teknologi, men man må ikke glemme at tænke ”worst case” med ind på dette tidspunkt. Det er fantastisk, at lægen ikke behøver at sidde med patienten og indsamle symptomer før behandlingen, men hvis den indsamlede data pludseligt er væk, så er vi lige vidt.

Ekspertisen på området for cybersikkerhed og -modstandsdygtighed findes derude, men den tænkes alt for sjældent med ind i planlægningen. Der er brug for at tilknytte disse eksperter til alle dele af skabelsen af vores Smart Cities.

Svagheder, styrker og fjender skal identificeres på et tidsligt tidspunkt, så systemerne bygges til at være så optimale som muligt. Derudover skal der tænkes frem af, så systemerne hele tiden kan vedligeholdes og opdateres. Kun på den måde vil vi få fuld værdi af vores Smart Cities og de fantastiske muligheder, som de repræsenterer.