Gemt

Ledigheden bør falde mere

Appetitten blandt virksomhederne på at nyansætte er tårnhøj. Alligevel viser nye tal fra Danmarks Statistik, at ledigheden kun falder med 1.400.

Nyhed

Pressemeddelelse, 31. juli 2018

Selvom arbejdsmarkedet plejer at gå lidt ned i gear i sommermånederne, så burde det med et tårnhøjt udækket behov for at ansætte nye medarbejdere ude på virksomhederne ikke begrænse mulighederne for job – især ikke i juni måned, hvor langt fra alle er gået på ferie endnu. Alligevel viser de nyeste ledighedstal fra Danmarks Statistik, at antallet af ledige i juni kun faldt med 1.400 personer, så der nu er 107.300 fuldtidsledige i Danmark.

”Selv om et manglende match mellem lediges kompetencer og de kompetencer, som virksomhederne efterspørger, forklarer noget af paradokset, så er det alligevel helt skørt, at virksomheder brænder inde med tusindvis af ubesatte job, samtidig med at mere end 107.000 jobparate ledige står uden en ansættelseskontrakt. En del af de virksomheder, der opgiver at besætte ledige stillinger, ender med at sige nej til nye ordrer og/eller flytte opgaver ud af landet. Det er skidt for virksomhederne, for samfundet og også for de ledige, som måske i sidste ende går glip af et job, som de kunne være blevet glade for,” siger Peter Halkjær, arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv. 

Puf og støtte kan hjælpe flere ledige i job
”Vi ved fra en hel del analyser, at noget af det, der ud over matchproblemer, er med til at blokere for fald i ledigheden, er manglende motivation blandt ledige til at udnytte de jobmuligheder, der viser sig. Det er med til at bremse et fortsat fald i ledigheden ned,” siger Peter Halkjær, der derfor peger på, at det er vigtigt, at det har konsekvenser, når ledige ikke står til rådighed.

Han efterlyser derfor flere tiltag på området.

”Vi ved fra undersøgelser, at cirka hver tredje jobparate kontanthjælpsmodtager ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet. I forhold til denne gruppe kan skærpede sanktioner gøre en forskel. Mange nyuddannede unge kan også være nødt til at indstille sig på at søge et job et andet sted end der, hvor de har taget deres uddannelse, hvis de skal hurtigere i job. Derfor støtter vi regeringens udspil om kvalificeret arbejdskraft, der både sigter på skærpede sanktioner og et krav om øget mobilitet blandt ledige. Andre ledige har behov for støtte og en hjælpende hånd til at komme i gang igen efter et sygdomsforløb, på grund af et handicap, en sprogbarriere eller fordi de har mistet troen på sig selv efter lang tids uforskyldt ledighed. Uanset udgangspunktet, så har alle et potentiale for at blive den næste nye værdifulde kollega og medarbejder på en af de mange virksomheder, som lige nu har ubesatte ledige stillinger. Det potentiale kan ikke udnyttes godt nok,” siger Peter Halkjær.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Peter Halkjær

Arbejdsmarkedschef
Medarbejderprofil