Gemt

Dansk Erhverv: Påfaldende afdæmpet udvikling i ledigheden

Selvom maj måned bød på rekord mange nyopslåede stillinger, faldt ledigheden kun lidt fra april til maj. Uheldigt hvis det gode vejr betyder, at der går sommerferie i jobsøgningerne, for arbejdsgiverne mangler ansøgere, lyder det fra Dansk Erhverv.

Nyhed

Bruttoledigheden er den laveste i mere end ni år, det er glædeligt, men ledigheden falder desværre ikke lige så meget, som beskæftigelsen stiger. Både vejret og jobmarkedet er glohedt. Med godt 27.000 nyopslåede stillinger i maj måned, er efterspørgslen efter arbejdskraft nu så højt, at vi skal tilbage til 2008 for at finde et tilsvarende højt rekrutteringsbehov. Derfor giver det på ingen måde mening, at ledigheden kun daler svagt. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af ledige fra april til maj kun faldt med 900 personer og således ender på 109.300 fuldtidsledige og en uændret ledighedsprocent på fire.

”Udviklingen i ledighedstallene understreger det fortsatte behov for reformer. At vi kan trække et større arbejdsudbud ud af ledighedskøen er fortsat et drømmescenarie i fatamorgana-klassen. Kun vidtgående reformer kan ændre på det billede. Vi skal have flest muligt flyttet fra passiv forsørgelse i løbet af dette opsving. Det vil være en kæmpe og dyr fejl, hvis vi ikke får så mange som muligt i arbejde,” siger arbejdsmarkedschef Peter Halkjær fra Dansk Erhverv.

De 109.300 ledige som aktuelt ikke er i job er en valid og kostbar reserve af arbejdskraft, der hvis de kom i job ville kunne aflaste de offentlige kasser og en efterhånden ret udbredt mangel på arbejdskraft.

”Regeringens nye udmelding om skærpede sanktioner, øgede krav til mobilitet og flere jobparate kontanthjælpsmodtagere er tre gode forslag, der kan bidrage til at trække ledigheden i nedadgående retning. Den imponerende beskæftigelsesudvikling vi har set blandt flygtninge de senere år har i høj grad været båret af, at langt flere flygtninge end kontanthjælpsmodtagere er blevet flyttet fra aktivitetsparat til jobparat. Det samme kunne man godt ønske sig for kontanthjælpsledige,” siger Peter Halkjær.

Tiltrængt med skærpede sanktioner
Peter Halkjær tilføjer, at det også er vigtigt at sikre bedre muligheder for opkvalificering.

”Hvis vi kombinerer øgede krav med styrkede muligheder for opkvalificering, kan det give et tiltrængt puf til arbejdsudbuddet i opadgående retning, som i dén grad er tiltrængt i en tid, hvor virksomhederne brænder inde med i tusindvis af job, fordi ingen kvalificerede ledige søger dem. Vi ved derudover fra undersøgelser, at hver tredje jobparat kontanthjælpsmodtager ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet. Derfor er skærpede sanktioner også en rigtige vej at gå,” siger Peter Halkjær.

Peter Halkjær minder desuden om, at hvis en ledig kommer i arbejde, så giver det en gennemsnitlig gevinst til statskassen på 290.000 kroner årligt.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Peter Halkjær

Arbejdsmarkedschef
Medarbejderprofil