{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Det var i strid med forskelsbehandlingsloven at afskedige en handicappet lærer, uanset at skolen forinden havde tilpasset stillingen i form af nedsat tid. Ifølge Ligebehandlingsnævnet kunne skolen ikke stille krav om, at læreren på sigt skulle vende tilbage til fuld tid, men skulle i stedet have ansat læreren på særlige vilkår, herunder eventuelt fleksjob.
Det siger forskelsbehandlingsloven
En arbejdsgiver må i forbindelse med opsigelse ikke forskelsbehandle medarbejdere på grund af handicap. Arbejdsgiveren er forpligtet til at iværksætte tilpasningsforanstaltninger, der kan fastholde en handicappet medarbejder i jobbet, medmindre dette udgør en uforholdsmæssig stor byrde for arbejdsgiveren.
Sagen kort
Sagen drejer sig om en lærer, der som følge af en arbejdsskade led af hovedpine, nakkegener og koncentrations- og hukommelsesbesvær. I forbindelse med at hun vendte tilbage fra barselsorlov, gjorde hun skolen bekendt med en speciallægeerklæring, hvor det fremgik, at det var usandsynligt, at hun ville kunne varetage et fuldtidsjob på ordinære vilkår, og at fleksjob var en mulighed.
Læreren vendte tilbage til arbejdet på nedsat tid svarende til 50 procent. Læreren oplevede imidlertid en symptomforværring efter genoptagelsen af arbejdet. Kommunen bevilgede en lærervikar, der blev tilknyttet som lærerens personlige assistent.
Skolen anså imidlertid ikke situationen for holdbar og havde en forventning om, at læreren skulle vende tilbage på fuld tid. Mulighederne for fleksjob blev ligeledes drøftet, men skolen fandt det uforeneligt med arbejdet. Skolen afskedigede efterfølgende læreren, idet det var usikkert, hvornår hun kunne genoptage arbejdet på normale vilkår.
Ligebehandlingsnævnets afgørelse
Det var i sagen ubestridt, at læreren led af et handicap i forskelsbehandlingslovens forstand. Ligebehandlingsnævnet skulle derfor tage stilling til, om skolen havde foretaget rimelig tilpasning af stillingen.
Nævnet vurderede, at skolen ikke i forløbet havde foretaget tilstrækkelige bestræbelser på at tilpasse arbejdsforholdene med lærerens skånebehov og fastholde hende i arbejdet som lærer. Der blev lagt vægt på, at skolen, på trods af deres kendskab til handicappet, fastholdte, at læreren på sigt skulle tilbage på fuld tid og normale arbejdsvilkår. Nævnet fandt, at det ikke ville have udgjort en uforholdsmæssig stor byrde at have læreren ansat på særlige vilkår herunder eventuelt ansat i fleksjob.
På den baggrund fandt Ligebehandlingsnævnet, at afskedigelsen var i strid med forskelsbehandlingsloven. Læreren blev tilkendt en godtgørelse svarende til 9 måneders løn.
Dansk Erhverv vurderer
Dommen er et eksempel på, hvor meget der skal til, for at en arbejdsgiver har tilpasset stillingen tilstrækkeligt for at fastholde en handicappet medarbejder i jobbet. I den konkrete sag kunne arbejdsgiveren ikke stille krav om at få læreren tilbage på fuld tid og skulle have foretaget yderligere tilpasninger som for eksempel fleksjob.
Dansk Erhverv anbefaler altid vores medlemmer at kontakte os, før der træffes beslutning om opsigelse eller bortvisning af en handicappet medarbejder.