{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Dansk Erhverv tager godt imod regeringens udspil til Danmarks energipolitik i årene 2020-2030. Især planerne om at sætte afgiften på el-varme ned. Men markedskræfter og konkurrence bør i højere grad få indflydelse på, hvilke energiformer der skal fremmes.
Dansk Erhverv | POLITIK – 25. maj 2018 - Af Kristian Kongensgaard
Energiforsyningen til virksomheder og borgere i Danmark er i fuld gang med at blive farvet grøn. Det vil regeringens nye udspil til Danmarks energipolitik 2020-2030 fortsætte med.
Det glæder Dansk Erhverv, der især også sætter pris på forslagene om at sætte afgifterne på elforbrug ned og samtidig mindske støtten til energiproduktion.
Men energipolitisk chef Søren Büchmann Petersen, Dansk Erhverv, synes, at regeringen i sit udspil godt kunne lægge op til endnu mere konkurrence mellem energikilderne:
”Udspillet fokuserer meget på el som bærer af den grønne omstilling. Vi ønsker, at andre energiformer får mere plads, og at der også bliver forsket mere i dem - blandt andet for at løse udfordringerne for transportsektoren.”
Biogas bør også udsættes for konkurrence
Søren Büchmann Petersen vurderer, at biogas bliver favoriseret i forhold til andre teknologier, og at biogas til dels undtages fra de generelle og gode principper i udspillet om effektivisering og ensartet støtteniveau. Produktionen af den form for energi bør også udsættes for konkurrence for at blive mere effektiv og nedbringe omkostningerne.
Diskriminerende liste ophæves
Dansk Erhverv er især meget tilfreds med, at regeringen vil sætte el-varmeafgiften ned og ophæve det såkaldte bilag 1 i elafgiftsloven. Bilaget er en diskriminerende liste over brancher, der ikke kan få elafgiften refunderet.
El-afgiften er i forvejen differentieret, alt efter om der er tale om energi til fremstillingsprocesser eller til rumopvarmning. Dermed er der forskel på afgifterne, afhængig af om energien bliver anvendt på en fabrik eller på et hotel. Den forskel lægger regeringen op til at mindske, og skævheden mindskes yderligere ved, at flere brancher får adgang til at få refunderet energiafgifter.
Den almindelige elafgift er også i spil, og den ønsker regeringen også at sænke.
Energibesparelser bør gælde virksomhedernes samlede energiforbrug
Dansk Erhverv ærgrer sig over, at den påtænkte energispareindsats i regeringens udspil ikke vil ramme tilstrækkeligt præcist:
”Vi er enige i, at en energispareindsats vil give størst udbytte, hvis den rettes mod erhvervslivet. Men det giver ingen mening at rette indsatsen ensidigt mod forbrug af procesenergi. Energibesparelser bør gælde virksomhedernes samlede energiforbrug - uanset hvad energien bruges til.”
Søren Büchmann Petersen glæder sig derimod over udsigten til, at mulighederne for at genbruge overskudsvarme bliver forbedret:
”Med forslaget vil det blandt andet blive nemmere at gennemføre genvindingsprojekter af overskudsvarme i detailhandelen.”
Energiteknologibranchen er forkælet i forvejen
Eksport af energiteknologi bliver naturligvis bakket op af Dansk Erhverv. Men ikke hvis det skal ske på bekostning af andre branchers eksport.
”Eksport af energiteknologi er ikke bedre eller finere end anden eksport. Derfor er gode generelle rammevilkår for erhvervslivet vigtigere end statsstøtte til specifikke branchers eksport. Energiteknologibranchen er forkælet i forvejen og får en yderligere håndsrækning i energiudspillet. Det må være markedet, der skal udvikle mulighederne, og ansvaret for at opsøge og udnytte eksportmuligheder skal først og fremmest ligge hos energiteknologivirksomhederne selv. Det er ikke statens ansvar.”
Afgiftslettelser vil blive til gavn for alle virksomheder
Søren Büchmann Petersen håber, at et flertal i Folketinget indgår en aftale om Danmarks energipolitik inden sommerferien, som det er regeringens plan. Han forudser, at det bliver en bred aftale bestående af regeringspartierne, Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti:
”Socialdemokratiets eget udspil ligger jo ikke milevidt fra regeringens forslag,” konkluderer Dansk Erhvervs energipolitiske chef.
Det kan gå galt, hvis vi har for travlt
Regeringen lægger i sit udspil op til, at energiafgifterne skal sættes ned med samlet 3,5 milliarder kroner årligt:
”Det virkeligt positive er, at afgiftslettelser vil blive til gavn for alle virksomheder, og at den grønne omstilling bliver billigere. Historien har jo vist, at det er godt at se tiden an og ikke tro, at alt skal ændres i en fart. I dag er støtten kun omkring en tredjedel af den, der for nogle år tilbage blev givet til at producere energi fra havvindmøller. Den grønne omstilling skulle nødigt blive eksempel på, hvor galt det kan gå, hvis vi har for travlt.”
Gode skattekroner skal ikke bruges til energiforbedringer, der ville være kommet alligevel
Sideløbende med den politiske proces om energipolitikken har Dansk Erhvervs energiudvalg mødtes med embedsmænd fra Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet om Dansk Erhvervs forslag til forbedring af regeringens energiudspil, ligesom der er møder med Folketingets energiordførere.
Søren Büchmann Petersen præger også debatten med indlæg i pressen, og i Altinget skrev han blandt andet:
”Dansk Erhverv er principielt positiv over for energiforbedringsprojekter i bygninger. Men der skal kun bruges skattekroner på at støtte den slags energiforbedringer, hvis det giver samfundsøkonomisk mening, og merværdien er høj. Det er næppe tilfældet.”
Heri er han enig med Det Konservative Folkepartis klimaordfører, Mette Abildgaard. Hun mener heller ikke, at gode skattekroner skal bruges til energiforbedringer, der ville være kommet alligevel.