; ;
Gemt

Ny vejledning om Konsortiesamarbejde i forhold til konkurrenceloven

Når en opgave bringes i udbud sker det for at skabe konkurrence om opgaverne. I nogle tilfælde går virksomheder sammen om at byde på en opgave. Ofte kaldes sådanne samarbejder konsortier. Men virksomhederne skal være meget opmærksomme, for der er en tynd streg mellem konsortier og karteller.

Nyhed

Af advokat Louise Høgh von der Heide 

I forbindelse med offentlige udbud indgås der ofte konsortiesamarbejder, og det kan være af stor værdi for både de offentlige og de private ordregivere. 

Det er dog vigtigt, inden samarbejdet indledes, at undersøge om det er lovligt at samarbejde om den pågældende opgave. Samarbejdet må som det helt klare udgangspunkt ikke begrænse konkurrencen, men skal i stedet medvirke til at skabe værdi for kunderne. Man må som udgangspunkt ikke gå sammen om at byde på en opgave, hvis man kunne have løst opgaven selv.

Konkurrencereglerne gælder for både konsortieaftaler og underleverandøraftaler
Det er derfor vigtigt at være opmærksom på konkurrencereglerne, når man overvejer at indgå i et konsortium eller gør brug af underleverandører. Det er nemlig forbudt at indgå konkurrencebegrænsende aftaler. 

Vejledningen indeholder en række gode råd til virksomheder, der overvejer at indgå i et konsortium eller at gøre brug af underleverandører. Derudover giver den vejledende svar på spørgsmål, så som: hvornår er man konkurrenter? Er der flere deltagere end nødvendigt?

Endelig behandler vejledningen også de situationer, hvor der er effektivitetsfordele, der kan bevirke, at konsortiet er lovlige, og gruppefritagelsesmulighederne som også gør det lovligt at arbejde sammen.

Afslutningsvist får læseren vejledning i informationsudveksling i forbindelse med konsortier.

Læs mere i vejledningen om konsortiesamarbejde i forhold til konkurrenceloven.