; ;
Gemt

16 nye forslag til enklere regler på vej til regeringen

Dansk Erhverv har været en del af en arbejdsgruppe under Virksomhedsforum for enklere regler, som har haft regelforenklinger i fødevarebranchen i fokus. Virksomhedsforum har nu oversendt 16 konkrete anbefalinger til regelændringer til regeringen.

Nyhed

Under temaet ”Fødevarebranchen” har Virksomhedsforum igennem en række forenklingsforslag sat fokus på problemstillinger, der på trods af en ihærdig indsats fra erhvervets side gennem de senere år, stadig hæmmer fødevarebranchens muligheder for innovation, eksport, import samt imødekommelse af efterspørgsel fra forbrugerne i udlandet såvel som på hjemmemarkedet.

Der er derfor fortsat brug for at rydde op i reglerne. Dét har været omdrejningspunktet for nogle af de 16 regelforenklingsforslag, som Virksomhedsforum for enklere regler netop har sendt til regeringen.

Virksomhedsforum foreslår blandt andet, at det økologiske spisemærke med ”guld-sølv-og bronze”, der i dag kun kan anvendes af restaurationsbranchen, også kan anvendes af mindre specialbutikker som fx håndværksbagere, slagtere og delikatesseforretninger, der ikke udelukkende producerer økologiske produkter. Økologi er generelt i vækst, men for detailvirksomhederne står omfattende regler for fysisk indretning af virksomheden og dokumentation i vejen og mange virksomheder opgiver derfor, når man ikke kan skilte med økologi.

Virksomhedsforum har også set på regler, der hindrer kampen mod madspild. Der er fx i dag omfattende mærkningskrav, der gør det meget vanskeligt at sælge frasorteret frugt og grønt til reducereret pris, ligesom den såkaldte 1/3-regel også er en stor byrde for detailvirksomheder.

Se alle forslag nederst i artiklen.

Baggrund om Virksomhedsforum
Virksomhedsforum for enklere regler er et uafhængigt rådgivende organ for regeringen, der har til opgave at komme med forenklingsforslag der, hvor virksomhederne oplever de største byrder.

Forslag fra Virksomhedsforum er omfattet af et "følg-eller-forklar-princip”. Det betyder, at regeringen er forpligtet til enten at gennemføre de initiativer, der bliver foreslået, eller at forklare, hvorfor man ikke gennemfører initiativer.

Foruden Dansk Erhverv består forummet af repræsentanter fra virksomheder, eksperter og erhvervs-, arbejdsgiver- og arbejdstagerorganisationer.

Forslagene kan ses på Virksomhedsforums hjemmeside www.enklereregler.dk, hvor regeringens svar også offentliggøres.

Overblik over alle forslag

Mærkning ved fjernsalg (onlinesalg af fødevarer)

Større udbredelse af skrivebordskontroller i Fødevarestyrelsen

Accept af mærkning af sulfitter på flere sprog

Mulighed for at få fortrykt Ø-mærket på varer produceret i EU

Udvidelse af Det Økologiske Spisemærke

Administrative lettelser ved fødevaredonation

Donation af fødevarer undtages fra 1/3 reglen

Undtagelse i mærkningskrav på frugt og grønt tæt på dato

Temperaturregler for opbevaring og transport af visse fødevarer

Bekendtgørelse om visse andre stoffer

Erstatningscertifikater

Tredjepartscertificeringer

Import af vareprøver

Koordinering af regler og tilsyn for virksomheder med flere aktiviteter (fødevarer, foder og biprodukter)

Krav om P-nummer for grovvarevirksomhed med skiftende sæsonafdelinger Økologicertifikater til USA

Kontakt

Hør mere