Gemt

Fortsat høj forbrugertillid trods risiko for konflikt

Trods nærmest evig vinter, så er forbrugerne i fint forårshumør. Vi har fået tal for forbrugertilliden frem til marts i år – og selvom Danmark har været i dybfryseren den seneste lange tid, så ser vi danskere lyst på den økonomiske situation.

Nyhed

dagens økonomiske kommentar af cheføkonom steen bocian

Forbrugertilliden var således på et uændret højt niveau fra februar til marts. Et niveau på 8,5 indikerer klart fremgang i det private forbrug. Forbrugerne ser således ikke ud til at være blevet slået ud af kurs af risikoen for konflikt på det offentlige arbejdsmarked eller aktieuroen i starten af februar. Grundlæggende er den høje forbrugertillid et udtryk for at solid jobskabelse, høj reallønsvækst, lave renter og stigende huspriser giver tæt på de perfekte betingelser for øget forbrug.

Selvom forbrugertilliden er høj, så er der dog ikke ret meget vækst i det private forbrug – og forbrugskvoten er lav ikke høj. Der er således meget plads til fremgang i det private forbrug, men vi danskere er her på bagkanten af finanskrisen fortsat meget forsigtige. Det gjorde at forbrugsvæksten sidste år kun blev på 1,5 pct., og med de nuværende indikatorer for detailsalg og dankortomsætning, så ville det ikke være overraskende om forbrugsvæksten blev i samme størrelsesorden i år.

Så meget tegner til et meget balanceret forbrugsopsving – hvor risikoen for en overophedning via det private forbrug er tæt på ikke-eksisterende på nuværende tidspunkt.

Kontakt os