{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
120 bagagearbejdere nedlagde overenskomststridigt arbejdet i to timer. På den baggrund besluttede virksomheden at suspendere medarbejdernes adgang til et personalegode i en periode på seks måneder. Arbejdsretten afgjorde, at suspensionen var et misbrug af ledelsesretten. Virksomheden blev idømt 100.000 kr. i bod.
Dansk Erhverv | Personale - 4. april 2019
Den 8. marts 2019 idømte Arbejdsretten SAS Ground Handling Danmark A/S (virksomheden) en bod på 100.000 kr. for at have suspenderet 120 bagagemedarbejderes adgang til den såkaldte ID-billetordning i en periode på seks måneder i forbindelse med en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse. Suspensionen skete i overensstemmelse med virksomhedens nyligt ændrede personaleordning, men Arbejdsretten mente alligevel, at suspensionen var et misbrug af ledelsesretten.
Kort om sagen
I over 40 år havde virksomheden haft en personaleordning, hvor medarbejderne havde adgang til at købe flybilletter til en væsentlig reduceret pris (såkaldt ID-billetordning).
Da virksomheden havde oplevet en række overenskomststridige strejker med økonomiske tab og utilfredse kunder til følge, ændrede virksomheden i juni 2015 personaleordningen uden varsel. Ændringen betød, at virksomheden kunne suspendere medarbejdere fra ID-billetordningen i en periode på 6-24 måneder, hvis den pågældende medarbejder deltog i en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse.
I januar 2017 nedlagde 120 bagagearbejdere overenskomststridigt arbejdet i to timer. Efterfølgende suspenderede virksomheden medarbejdernes adgang til ID-billetordningen i en periode på seks måneder.
Sagen blev indbragt for Arbejdsretten med påstand om, at virksomhedens suspension af adgangen til ID-billetordningen under og efter medarbejdernes deltagelse i overenskomststridige strejker udgjorde misbrug af ledelsesretten. Lønmodtagersiden krævede også, at ændringen i personaleordningen skulle have været varslet og forhandlet som ved opsigelse af en kutyme i henhold til Industriens Overenskomst. Arbejdsgiversiden påstod frifindelse.
Arbejdsrettens resultat
Arbejdsretten fastslog indledningsvist, at adgangen til ID-billetordningen var en kutyme efter § 8 i Industriens Overenskomst, og at kutymen derfor kunne opsiges efter overenskomstens regler herom. Arbejdsretten mente dog ikke, at ændringen af personaleordningen var så væsentlig , at den kunne sidestilles med en opsigelse af kutymen.
I forhold til spørgsmålet om misbrug af ledelsesretten skelnede Arbejdsretten mellem suspension af adgangen til ID-billetordningen under arbejdsnedlæggelsen og suspension i en periode, der lå udover arbejdsnedlæggelsen.
Arbejdsretten mente ikke, at det udgjorde misbrug af ledelsesretten, at virksomheden suspenderede adgangen til ID-billetordningen for den periode, hvor arbejdsnedlæggelsen stod på.
Arbejdsretten mente derimod, at det udgjorde misbrug af ledelsesretten, at virksomheden havde suspenderet adgangen til ID-billetordningen i en periode på seks måneder efter arbejdsnedlæggelsen uden aftale eller praksis med medarbejderne. Dette var ifølge Arbejdsretten at sidestille med en økonomisk sanktion for den overenskomststridige arbejdsnedlæggelse, som i medfør af Arbejdsretslovens § 12 alene kan pålægges af Arbejdsretten.
På den baggrund dømte Arbejdsretten virksomheden til at betale en bod på i alt 100.000 kr.
Dansk Erhverv vurderer
Afgørelsen er et eksempel på misbrug af ledelsesretten, og at en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse ikke må sanktioneres på en måde, der kun tilkommer Arbejdsretten at sanktionere på.