Gemt

Vi har brug for et stærkt indre EU-marked

Dansk Erhverv havde i sidste uge besøg af den måske kommende formand for Europa-Kommissionen, tyske Manfred Weber. Det var en fornøjelse at mødes med en ægte europæer, som tror på at bygge broer frem for at bygge mure. Det gør vi også i Dansk Erhverv, og derfor var vores vigtigste budskab til Weber også, at vi har brug for et stærkt indre marked, hvor varer, men også tjenesteydelser, kan handles frit. Læs dagens kommentar fra Brian Mikkelsen

Nyhed

Dansk Erhverv | POLITIK - 5. april 2019 - Af Brian Mikkelsen

I mandags (1/4 2019) havde vi i Dansk Erhverv besøg af den – måske - kommende formand for Europa-Kommissionen, tyske Manfred Weber. Det var en fornøjelse at mødes med en ægte europæer, som tror på at bygge broer frem for at bygge mure. Det gør vi også i Dansk Erhverv, og derfor var vores vigtigste budskab til Weber også, at vi har brug for et stærkt indre marked, hvor varer, men også tjenesteydelser, kan handles frit.

Tjenesteydelser udgør i dag mere end 70 procent af EU’s samlede økonomi og er en vigtig drivkraft for udvikling af produktionserhvervene bl.a. i Danmark - det gælder ikke mindst for rigtig mange af Dansk Erhvervs medlemmer. Imens det indre marked for varer har udviklet sig hastigt over de seneste år, så støder servicevirksomheder fortsat på store barrierer. Det har konsekvenser for erhvervslivet og samfundet som hele, da handlen og dermed væksten hæmmes. Det skal der rettes op på, så vi kan sikre et reelt indre marked for services med udgangspunkt i Servicedirektivet.

Om ganske kort tid skal danskerne til stemmeurnerne og stemme til såvel Folketings- som Europa-Parlamentsvalget. Ved begge valg er der meget på spil for dansk erhvervsliv, og særligt i forhold til EU bør erhvervspolitikken fylde langt mere, når danskerne står i stemmeboksen.

Dansk erhvervsliv klarer sig rigtig godt i disse år. Ikke desto mindre skaber udviklingen særligt på europæisk og internationalt niveau udfordringer, som vi i Dansk Erhverv ikke kan sidde overhørig. Det gælder ikke mindst det fortsat ufærdige indre marked, det uafklarede Brexit-spørgsmål, de tysk-franske forslag til industripolitik og et EU-lovgivningssystem, hvor lovkvaliteten ikke altid er i orden. Tunge procedurer og langsommelige lovgivningsprocesser giver udfordringer for vores virksomheder, som bliver pålagt bureaukratiske og økonomiske byrder, der langt overstiger det rimelige.

Det gælder ikke mindst for digitaliseringen, hvor Europa skal kunne følge med og allerhelst vise vejen frem for den digitale udvikling af vores samfund. Det kræver klare rammer og lige vilkår, så Europa og Danmark kan være med i konkurrencen om at skabe morgendagens digitale virksomheder - uden at det hverken bliver det vilde Vesten eller overregulering, der hæmmer vækst og innovation.

Konkret bør vi arbejde for et stærkere indre marked, en fælles europæisk miljø- og klimapolitik, flere frihandelsaftaler og bedre lovkvalitet, der kan sikre fair og fri konkurrence.

Med uro på de globale markeder er det særligt afgørende, at politikere i både Folketinget og Europa-Parlamentet arbejder for et handelsliberalt og fremadskuende EU, der står sammen om principperne for frihandel og markedsøkonomi. Jeg ved godt, at tusind andre ting kommer til at fylde debatten til EU-valget - nogle mere saglige end andre - men vi skal huske, at grundstenen til meget af den velstand, vi har i Danmark, er skabt af det indre marked og de frihandelsaftaler, EU har indgået. Uden dem ville Danmark være fattigere.

Så lad os stå sammen om at bygge broer i stedet for mure.

Med venlig hilsen
Brian Mikkelsen

Kontakt

Direktionen

Brian Mikkelsen

Adm. direktør
Medarbejderprofil