; ;
Gemt

Tiden er absolut til økonomisk ansvarlighed

Regeringen har netop fremlagt status på dansk økonomi. Den bør give anledning til at udvise tilbageholdenhed, lyder det fra Dansk Erhverv.

Nyhed

PRESSEMEDDELELSE, 28. AUGUST 2019

Regeringen har netop fremlagt status på dansk økonomi. Den bør give anledning til at udvise tilbageholdenhed, lyder det fra Dansk Erhverv.

Finansminister Nicolai Wammen har netop fremlagt servicetjek af de offentlige budgetter og Økonomisk Redegørelse. Fællesnævneren for de to er, at selv om det grundlæggende går godt, så er der grund til økonomiske panderynker.

”Et hårdt brexit er med al sandsynlighed lige om hjørnet, handelskrige truer, og senest har vi oplevet negativ vækst hos vores største handelspartner, Tyskland. Det er for meget at tale om udsigt til en decideret krise, men skyerne er mere end almindeligt grå lige nu. Selvom det er dystert, er der stadig fest på dansegulvet, og det er vigtigt, at regeringen slår koldt vand i blodet og holder på pengene” siger Katrine Ellersgaard Nielsen, chef for analyse og samfundsøkonomi.

Tænk langsigtet
Katrine Ellersgaard Nielsen peger på, at det er vigtigt at holde hesten og tænke langsigtet:

”Det er klart, at man fra politisk side har ønsker, som man gerne vil realisere, men de skal finansieres. Det er uholdbart at skrue skatten op, hver gang politikerne mangler penge. Det hæmmer væksten og mindsker investeringerne, og på lidt længere sigte forværrer det problemet. De offentlige budgetter udgør over 1.100 mia. kr. i år, så det er muligt at finde pengene andre steder. Situationen understreger, at nye udgiftsdrivende initiativer skal finansieres krone-til-krone gennem lavere udgifter på andre områder. Vi er på ingen måde dér, hvor der er brug for finanspolitikken til at sætte fut i dansk økonomi. En sådan reaktion på snakken om recessions-risiko vil være at skyde med den store kanon allerede inden, nogen har set en gråspurv – kun talt lidt om den. Væksten i dansk økonomi er stadig flot - omend ikke på ”wauw”-niveau.Selvom beskæftigelsen er løjet en smule af, er vi stadig på et højt niveau. Min klare anbefaling er at holde hesten – godt fast,” siger Katrine Ellersgaard Nielsen.

Finansministeriets pressemeddelelse: Servicetjek af de offentlige finanser