; ;
Gemt

Farligt med grønthøster på konsulentopgaver

Dansk Erhverv ærgrer sig over, at der i finansloven gennemføres blinde besparelser på statens konsulentforbrug.

Nyhed

Finanslov 2020, Kommentar 3. december 2019

Af Daniel Møller Jensen, politisk konsulent, Dansk Erhverv

Dansk Erhverv ærgrer sig over, at der i finansloven gennemføres blinde besparelser på statens konsulentforbrug.

Allerede fra 2020 skal statens forbrug af konsulenter reduceres med 200 millioner kr., hvorefter der skal spares 625 millioner kr. årligt fra 2021. Der er tale om en generel besparelse på IT- og managementkonsulenter samt ekstern advokatbistand. Det er markante besparelser oven på de besparelser på regionernes og kommunernes konsulentforbrug, som allerede indgår i økonomiaftalerne med Danske Regioner og KL.

Hvordan kan de offentlige indkøb af konsulentydelser forbedres?
Dansk Erhverv mener, at de blinde besparelser i dette års finanslov risikerer at blive meget dyrt og forringe vores velfærd og muligheder for at nå de høje og vigtige klimaambitioner.

Socialdemokratiet bebudede allerede i valgkampen, at partiet ville gennemføre besparelser på det offentliges konsulentforbrug på 3 milliarder kr. Det har Dansk Erhverv arbejdet meget imod, og vi har forsøgt at minimere besparelserne. Vi har opfordret til samarbejde om at bruge konsulenterne klogere i det offentlige. Her har vi blandt andet foreslået at se på, hvordan de offentlige indkøb af konsulentydelser kan forbedres. Det arbejde går nu i gang sammen med relevante aktører.

Konsulentbranchen spiller en nøglerolle i klima- og miljøudfordringerne
Den offentlige sektor står over for store udfordringer de kommende år. Vi bliver flere ældre og flere børn. Det er godt. Men det stiller krav til vores velfærdssamfund. Det samme gælder, når vi taler om klima- og miljøudfordringerne. Det er godt og vigtigt med høje ambitioner, men spørgsmålet er, hvordan ambitionerne skal blive til virkelighed? Det kræver, at vi tænker nyt, at vi innoverer og løser tingene smartere. Her spiller konsulentbranchen en nøglerolle.

Derfor ærgrer det Dansk Erhverv, at regeringen og de øvrige forligspartier har valgt at gennemføre blinde besparelser på konsulentområdet. Det afskærer de offentlige institutioner fra at få tilført ekstra ressourcer og ikke mindst viden og kompetencer, der ikke findes internt. Det er en uklog vej at gå.