Gemt

Fødevarestyrelsens kontrolkampagner i 2020

Få overblik over alle Fødevarestyrelsens planlagte kontrolkampagner og prioriterede indsatser i 2020.

Nyhed

Dansk Erhverv | Fødevarer - 5. december 2019

Fødevarestyrelsen har indtil videre planlagt følgende kontrolkampagner i 2020. Kampagneplanen er foreløbig, så der kan ske enkelte ændringer i oversigten nedenfor. 

Kampagne

Målgruppe

Prøver

Periode

 

KEMI - fødevarekvalitet, fødevaresikkerhed og vildledning

 

Økologirapporten - et aktivt redskab

Virksomheder, der tilvirker både konventionelle og økologiske fødevarer

 

Mar.-sep.

FKM – krydskontrol af fødevarekontaktmaterialer i engros

Detail med fødevareproduktion og FKM-engrosvirksomheder

 

Aug.-dec.

Anprisninger på læskedrikke, elektrolytdrikke, geler, barer og måltidserstatninger

Markedsføringsansvarlige virksomheder dvs. importører og producenter, fx markedsføring af fødevarer som måltidserstatninger samt anpriste læskedrikke, elektrolytdrikke, geler og barer

 

Aug.-dec.

Berigede fødevarer

Virksomheder, der er ansvarlige for første markedsføring af fødevarer tilsat vitaminer og mineraler samt visse andre stoffer

 

Aug.-dec.

Mærkning og anvendelse af desinfektionsmidler og pattedypningsmidler i fødevarevirksomheder og mælkeleverende besætninger

Smådetailbutikker, fx is-og smørrebrødsbutikker, slagterier (og mælkeleverende besætninger)

X

Apr.-aug.

Egenkontrol med fokus på pesticidrester

Aller brancher, der importerer ikke-animalske fødevarer fra tredjelande, herunder virksomheder med og uden produktion samt engros og detail

X

Sep.-nov.

Allergenmærkning

Detail – serveringsvirksomheder og detailsalg, engros og importører

 

Feb.-aug.

 

Mikrobiologi – fødevaresikkerhed

 

Hygiejnisk kvalitet af hakket kød

Virksomheder der fremstiller hakket kød - engros og detail

 

Aug.-nov.

Rengøring før opstart af produktion i engros

Produktionsvirksomheder i engrosleddet

 

Aug.-nov.

Færre syge af fødevarebårne virus

Detail, detail med engros og muligvis engros

 

Feb.-jul.

Registrering af fødevarevirksomheder

Alle relevante

 

Feb.-jul.

Hygiejnisk håndtering af foderrestprodukter fra fødevarer

Engros og detail: bl.a. produktionsvirksomheder, mindre bagerier, dagligvarebutikker og serveringsbranchen

 

Ikke fastsat

 

Svindel

 

OPSON IX

International aktion rettet mod salg og produktion af forfalskede og underlødige fødevarer, som er koordineret af Interpol og Europol

X

Jan.-apr.

 

International handel

 

Privates indførsel af animalske produkter fra tredjelande

Fælles kontrol med toldstyrelsen

 

Apr.-okt.


Fødevarekontaktmaterialer

Fluorerede stoffer

Fluorerede stoffer i pap og papir, fødevarekontaktmaterialer. Småkagepapir og poser til mikrobølgepopcorn er specifikt nævnt.

X

Ikke fastlagt

Melamin-bambus-komposit

Migration, anprisning

X

Ikke fastlagt

Mineralske olier

EU-kampagne med analyse af mineralske olier i fødevarekontaktmaterialer

X

Ikke fastlagt

PAA i papir

Måling af PAA (Polyacrylicacid) i fødevarekontaktmaterialer

X

Ikke fastlagt

 

Prioriteret indsats
Fødevarestyrelsen indfører fra 2020 et nyt kontrolbegreb, som kaldes prioriteret indsats. Den nye indsats er en del af Fødevarestyrelsens nye kontrolkoncept, som blev aftalt med Fødevareforlig 4.

Formålet med prioriteret indsats er at øge kontrolobjekternes forståelse for fødevarelovgivningen ved målrettede kontroller i kontrolobjekter med et særligt behov eller i grupper af kontrolobjekter med relevante behov eller risici.

Prioriteret indsats er kendetegnet ved et fast formål – dvs. særlige emner, der skal undersøges nærmere. Formålet er at gøre det nye kontrolkoncept mere agilt og omstillingsparat, da planlægnings- og udføringsfasen er kortere. Fødevarestyrelsen planlægger prioriteret indsats halvårligt, så indsatsen er fleksibel i forhold til nye behov.

Dermed kan fødevarekontrollen reagere hurtigere på udviklinger i erhvervet, aktuelle problemområder og særlige fokusbehov.

Nedenfor ses de prioriterede indsatser, som indtil videre er planlagt til 1. halvår 2020.

Baggrund for emne

Prioriteret indsats

Prioriterede indsatser

Tilsætningsstoffer
Listeria og holdbarhed
Sporbarhed
Udløbne varer i supermarkeder

Fast emne

Markeder og festivaler

Fritvalgspulje

Lokalt opståede behov

Analysemodel

Risikoudpegede virksomheder

 

Offentliggjorte kontrolresultater for 2018
Fødevarestyrelsen har offentliggjort kontrolresultaterne for deres kampagner i 2018. Se mere på Fødevarestyrelsens hjemmeside her (fold ud for at se rapporter): Afsmitning fra fødevarekontaktmaterialer - kontrolresultater.

Kampagnerne for 2020 er endnu ikke offentliggjort på Fødevarestyrelsens hjemmeside, men de vil løbende blive offentliggjort og opdateret. Du finder kampagnerne her: Kontrolkampagner.

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer