; ;
Gemt

Bindende videresalgspriser koster kassen

Hårproduktgrossisten Icon Hairspa A/S er ved Retten i Næstved idømt en bøde på 1 mio. kr. for at fastsætte ulovlige bindende videresalgspriser for hårproduktet Kevin Murphy. Samtidig har en ledende medarbejder fået en personlig bøde på 100.000 kr.

Nyhed

DANSK ERHVERV | ERHVERVSJURA - 26. FEBRUAR 2019

Af advokat Kristian Aagaard Bach Mortensen, Dansk Erhverv

Det anses for at være et alvorligt brud på konkurrenceloven, hvis man som grossist (leverandør) fastsætter bindende videresalgspriser for sine forhandlere, enten direkte eller indirekte. I tidligere sager er der pålagt væsentlige bøder for overtrædelsen af dette forbud, og dette skete således også i sagen mod Icon Hairspa A/S.

Retten i Næstved karakteriserede således sagen i tråd med tidligere praksis som en alvorlig overtrædelse, der efter de nedenstående gældende bødetakster skulle have givet en bøde på ikke under 4 mio. kroner. Uden at det kan udledes af dommen med sikkerhed, har det formentlig været en formildende omstændighed, at forholdet kun varede 1 års tid, og at der var tale om et mindre selskab med en relativ lille omsætning.

Gældende takster:

 Overtrædelsens karakter      

Grundbeløb 
(dog gælder 10 %-omsætningsloftet fortsat)

Mindre alvorlig overtrædelse

 Op til 4 mio. kroner

 Alvorlig overtrædelse

 Fra 4 mio. kroner til 20 mio. kroner

 Meget alvorlig overtrædelse

 Fra 20 mio. kroner og opefter


I den konkrete sag havde Icon Hairspa A/S overfor sine forhandlere stillet krav om, at selskabets vejledende priser på Kevin Murphy senest pr. 1. marts 2016 skulle overholdes som mindstepriser i forbindelse med videresalg til forbrugerne. 

Mens dette selvsagt var ulovligt, kan en grossist godt have vejledende udsalgspriser, hvis forhandleren har fri adgang til at fastlægge egne videresalgspriser og tilbyde rabatter, prisnedslag m.v.

Forbuddet mod bindende videresalgspriser gælder ikke kun i Danmark, men i hele EU.

Læs afgørelsen og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens pressemeddelelse om afgørelsen