; ;
Gemt

Trods mat december ender 2018 som endnu et beskæftigelsesrekordernes år

December bød kun på en lille stigning i beskæftigelsen på 534 personer. Det er imidlertid nok til at gøre 2018 til et nyt rekordår med ikke færre end 2.767.400 i job.

Nyhed

Pressemeddelelse den 21. februar 2019

Således gav hele året en beskæftigelsesstigning på 45.561. Det er indiskutabelt godt nyt, men mangel på kvalificeret arbejdskraft giver bekymrede panderynker hos erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.

”Kapacitetspresset på arbejdsmarkedet har været stigende hele året. Presset indebærer en regulær risiko for, at arbejdsmarkedet strammer så meget til, at der kommer en afmatning eller måske ligefrem et fald i beskæftigelsen. Opbremsningen i beskæftigelsesudviklingen i december er dog ikke nok til at konstatere en vending i udviklingen på arbejdsmarkedet. Ikke desto mindre bør der sættes ind med initiativer, der kan understøtte udbuddet af arbejdskraft og holde liv i en fortsat positiv beskæftigelsesudvikling. Det vil være rettidig omhu. For det er langt smartere at sætte ind med reformer i opgangstider end det modsatte,” siger Peter Halkjær, arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv.

Mange muligheder for handling
Peter Halkjær opfordrer derfor Folketingets partier til at lade være med at tænke på valgkamp og i stedet her og nu sikre, at danske virksomheder fortsat har den arbejdskraft, som de har brug for.

”Den gode nyhed er, at partierne over en bred kam anerkender, at mangel på arbejdskraft er et problem. Den dårlige nyhed er, at det tilsyneladende er svært at blive enige om regulære tiltag, der vil gøre en forskel,” siger Peter Halkjær.

Peter Halkjær peger på, at der er mange muligheder for at sikre mere arbejdskraft.

”Det kunne for eksempel være tiltag så som højere pensionsalder, en styrket aktiv beskæftigelsesindsats, stærkere incitamenter til at søge job blandt ledige og en bedre adgang til udenlandsk arbejdskraft. Opkvalificering skal der også til. Der er mange veje at gå, og jeg må sige, at det vigtige er, at der kommer flere tiltag, som går i den rigtige retning,” siger Peter Halkjær.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Peter Halkjær

Arbejdsmarkedschef
Medarbejderprofil