Kontrolkampagne om anvendelse af tilsætningsstoffer i detailvirksomheder
Har du styr på reglerne for tilsætningsstoffer i din virksomhed? Fødevarestyrelsen gennemfører lige nu en kontrolkampagne på området.
DANSK ERHVERV | FØDEVARER - 22. JANUAR 2019
For en lang række tilsætningsstoffer er der fastsat en ADI-værdi (Acceptabel Daglig Indtag), som er udtryk for en grænse for, hvor meget en person kan tåle at indtage dagligt. Risikoen er, at tilsætningsstoffer kan være i strid med reglerne, fx i produkter, hvor de ikke er tilladte eller i for store mængder. Det kan således være forbundet med en sundhedsmæssig risiko, hvis de tilladte mængder ikke overholdes.
Fødevarer som fremstilles til den endelige forbruger skal både overholde gældende EU-grænseværdier samt danske særregler for tilsætningsstoffer. Tilsætningsstoffer godkendes i EU på baggrund af en risikovurdering, som er baseret på anvendelsen af de specifikke fødevarekategorier, og godkendelsen gives på visse betingelser fx mængdebegrænsning.
Formålet med kampagnen er:
- Få overblik over om virksomhederne anvender tilsætningsstoffer korrekt herunder dosering, mængdebegrænsning og indplacering af fødevarer i fødevarekategorier.
- Få overblik over om virksomhedens risikoanalyse for anvendelse af tilsætningsstoffer i fødevarer er dækkende
- Gennem vejledning at øge virksomhedernes kendskab til reglerne og anvendelse af databasen for tilsætningsstoffer
Fødevarestyrelsen vil i løbet af kampagnen besøge alle typer af detailvirksomheder, som anvender tilsætningsstoffer f.eks. bagere, fiskehandlere, restauranter/kantiner/institutionskøkkener, slagtere.
Relevant lovgivning
- Forordning nr. 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer
- Bekendtgørelse nr. 1247 af 30. oktober 2018 om tilsætninger m.v. til fødevarer.
- Forordning nr. 852/2004 om fødevarehygiejne