; ;
Gemt

Dansk Erhverv: Ledigheden flader ud

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at ledigheden steg med 100 fra januar til februar. Dermed ender antallet af fuldtidsledige på 103.100 og en ledighedsprocent på 3,7 pct.

Nyhed

Det er langt fra tegn på et velfungerende arbejdsmarked, når ledigheden står i stampe, samtidig med at beskæftigelsen sammen med tallene for forgæves rekrutteringer fortsætter med at stige. I det lys er dagens tal for ledigheden opgjort for februar en trist omgang, mener Peter Halkjær, arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv.

”Nye tal fra Beskæftigelsesministeriet vidnede for få dage siden om et kæmpe jobspild i form af 70.340 forgæves rekrutteringer på grund af mangel på kvalificerede ansøgere det sidste halve år. Vi går således glip af et enormt vækst og velfærdspotentiale fordi, der ikke er tilstrækkeligt med match mellem de medarbejdere, som virksomhederne søger og de ledige, som søger job og står til rådighed”, siger Peter Halkjær og fortsætter: 

"Fænomenet er ikke nyt. Vi har gennem et stykke tid oplevet det paradoksale i, at beskæftigelsen bare stiger, mens ledigheden ikke i samme grad følger med i nedadgående retning og det er ærgerligt” siger han.

Bør vælge virksomhederne til
Peter Halkjær peger på, at en af forklaringerne på paradokset kan være, at ikke er alle ledige, som har lige travlt med at finde et nyt job. Det mærker virksomhederne, når de indkalder til jobsamtaler, og der bliver takket pænt nej tak til et tilbud om job, selvom den pågældende ikke har andet job på hånden.

”Opfordringen herfra lyder, at de ledige i højere grad vælger virksomhederne til i stedet for at vælge virksomhederne fra - også selvom et jobtilbud indebærer pendling og måske helt nye opgaver, end dem man er vant til. Det kan betyde, at der skal afvikles et AMU-kursus før man kan komme i gang, eller at det er nødvendigt med et skub og en påmindelse fra a-kassen eller jobcenteret om, at der knytter sig en rådighedsforpligtigelse til det at modtage dagpenge eller kontanthjælp,” siger Peter Halkjær.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Peter Halkjær

Arbejdsmarkedschef
Medarbejderprofil