Gemt

Forbrugerombudsmanden: Du skal kunne dokumentere dine permissions

07. marts 2019

En ny udtalelse fra Forbrugerombudsmanden understreger nødvendigheden af at kunne dokumentere permissions – også når du bruger andre til at indhente permissions og udsende elektronisk post.

En bank, der havde anvendt et leadbureau og et affiliate netværk til at udsende elektronisk reklame, kunne ikke dokumentere, at der var givet samtykke til markedsføring, og Forbrugerombudsmanden vurderede derfor, at der var sendt e-mails i strid med spamforbuddet.

Banken og bankens samarbejdspartnere slap med skrækken, da Forbrugerombudsmanden valgte at indskærpe reglerne over for dem i stedet for at indlede en straffesag. De fik dog klar besked om, at alle aktører, der medvirker til, at der udsendes markedsføring via elektronisk post, kan blive straffet, hvis markedsføringslovens spamforbud overtrædes.

Hvordan skal du dokumentere et samtykke?

Du skal kunne dokumentere dine permissions til markedsføring, hvad enten du indhenter dem selv, eller du bruger et lead-bureau eller andre til at indsamle permissions og/eller sende markedsføring på dine vegne.

Indhenter du selv permissions, skal du kunne dokumentere,

  • hvem der gav permission (fx navn, e-mail og Ip-adresse) og
  • hvornår samtykket blev givet.
  • Samtidig skal du gemme et screendump, en film eller lignende af den tekst personen blev præsenteret for, da samtykket blev givet, så du kan dokumentere, at samtykket er gyldigt.
  • Det betyder, at du skal gemme alle de tekster, du anvender til at opsamle permissions.
  • Du kan fx versionsangive dine tekster og notere, i hvilken periode de har været anvendt.
  • Hvis du bruger flere tekster til at indsamle permissions samtidig, må du også kunne redegøre for, hvilke af de tekster din kunde har signet op til.

Bruger du andre virksomheder til at indhente eller udsende permissions på dine vegne, kan din virksomhed få en bøde, hvis der ikke foreligger gyldige samtykker, som kan dokumenteres. Du kan dog kun blive straffet, hvis der er noget at bebrejde dig (virksomheden) for. Det vil sige, at du ikke bare kan lukke øjnene og håbe, at andre har styr på det. Det er derfor en god idé at instruere lead-bureauet i, hvordan samtykketeksten skal udformes, og forlange at se, hvordan samtykket vil blive indhentet. Du skal også kræve, at dokumentationen bliver gemt. Hvis du får klager, der tyder på, at der ikke er indhentet samtykke, skal du reagere.

Læs sagsresumeet fra Forbrugerombudsmanden

Læs Forbrugerombudsmandens spamvejledning

Artiklen blev oprindeligt publiceret på fdih.dk