; ;
Gemt

Sociale tilbud sendt til hjørnespark

Regeringen og DF er blevet enig om den del af sundhedsreformen, der handler om regionernes specialiserede institutioner på socialområdet. Det blev til et hjørnespark, som Dansk Erhverv nu ser omsat til mål.

Nyhed

DANSK ERHVERV | SUNDHED OG VELFÆRD - 26. MARTS 2019

Mandag den 25. marts blev regeringen og DF enige om den del af sundhedsreformen, der handler om regionernes specialiserede institutioner på socialområdet. Det blev til et hjørnespark, som Dansk Erhverv nu ønsker omsat til mål. Konkret iværksættes nu en undersøgelse, som skal kortlægge tilbuddene på det specialiserede socialområde.

Med det oprindelige udspil til reform ville regionernes sociale tilbud overgå til kommunerne. Dansk Erhverv har, i lighed med en række brugerorganisationer, rejst bekymring for, at dette vil med føre en egentlig afspecialisering.

Dette da en kommunal overtagelse af højt specialiserede bo- og behandlingstilbud vil betyde en bredere visitation af målgrupper og derved en afspecialisering eller en egentlig nedlæggelse. Det var der mange eksempler på efter strukturreformen i 2007, da kun meget få kommuner vil have et borgergrundlag, der kan understøtte det højtspecialiserede tilbud.

Dansk Erhverv har kendskab til mange amtskommunale sociale tilbud, der før 2007 havde en status af selvejende, men med ofte snærende driftsoverenskomster, hvor ansvar og kompetencer ikke fulgtes ad. Sociale tilbud, der i dag er velfungerende med friere rammer

Dansk Erhverv derfor i stedet peget på, at en farbar vej til at sikre en forsat høj grad af specialisering samt styring kan være,

  • en egentlig markedsmodning og udlicitering af regionale tilbud. Dette da beliggenhedskommunerne i dag ikke kender økonomien eller fagligheden bag. I dag eksisterer en række velfungerende private sociale tilbud, hvor en kommunal myndighed har markedsprøvet pris og kvalitet.

eller

  • et aftalegrundlag mellem staten og KL i forbindelse med overtagelsen af regionale sociale tilbud, der forpligter til en egentlig afknopning af tilbud til private selvejende selvstændige enheder uden driftsoverenskomster, godkendt af Socialtilsynet og med salg af ydelser på normale vilkår.


Læs mere her: