; ;
Gemt

Danskerne grænsehandler for milliarder

45 procent af danske husstande køber ind uden for Danmarks grænser mindst en gang om året. Detailhandlen og statskassen går glip af milliarder, viser ny analyse fra Dansk Erhverv.

Nyhed

Nyhed, 13. november 2019

Når knap halvdelen af danske husstande tager over grænsen til fx Tyskland og Sverige, er det primært for at lægge slik, chokolade, sodavand og øl i indkøbskurven. Danske butikker og statskassen går dermed glip af flere milliarder hvert år, som i stedet går til tyske og svenske butikker.

”Grænsehandel er efterhånden blevet en dansk folkesport. At grænsehandlen stadig kan betale sig skyldes i høj grad de danske særafgifter på eksempelvis slik, chokolade, øl, vin og spiritus, der er med til at trække danskerne til vores nabolande i jagt på billige varer – og trækker andre varer med ned i kurven," siger Henrik Hyltoft, markedsdirektør i Dansk Erhverv.

Ingen pant

Det er imidlertid ikke kun afgiftsniveauet, som sætter skub i grænsehandlen. Grænsehandelsbutikker undlader systematisk at opkræve den lovpligtige og normale tyske pant på øl- og sodavandsdåser, som alle andre tyske butikker opkræver. Den manglende pant gør produkterne billigere, og betyder at dåserne ikke bliver genanvendt, men ofte ender som skrald i den danske natur.

”Den manglende pant på tyske grænsehandelsdåser udgør et miljømæssigt problem, da kun 36% genanvendes. I Danmark genanvendes 90% af de dåser, som sælges i danske butikker. Dvs. den manglende pant på de tyske grænsehandelsdåser underminerer genanvendelsen og indsatsen for mere cirkulær økonomi," siger Henrik Hyltoft.

Dansk Erhverv lægger op til, at politikerne på Christiansborg tager et opgør med de bøvlede og høje danske særafgifter.

”Danske virksomheder står i en urimelig og skævvredet konkurrencesituation som konsekvens af de høje, danske særafgifter, som er svære at administrere for virksomhederne – og for myndighederne. Der er derfor behov for et seriøst opgør med de danske afgifter," siger Henrik Hyltoft.

Læs hele analysen:

Analyse af grænsehandlen (nov. 2019).

pdf

Download

Kontakt