Gemt

Næsten hver 10. dansker har købt illegale varer

Ni procent af danskerne har inden for de sidste seks måneder købt varer illegalt. Politikerne bør sænke afgifterne, mener Dansk Erhverv.

Nyhed

Dansk Erhvervs analyse om illegal handel 2019

pdf

Download

Analyse nr. 56|2019 - november

En ny analyse fra Dansk Erhverv viser, at omkring 420.000 danskere har købt illegale varer inden for de seneste seks måneder – det svarer til 9 procent af befolkningen over 18. Det er især slik, chokolade, sodavand og øl, som bliver handlet ulovligt.

Markedsdirektør Henrik Hyltoft siger: ”Illegale varer er ikke kun et problem for de danske virksomheder, men også for statskassen, der hvert år går glip af milliarder af kroner i afgifter og moms, og for borgerne er der ingen kontrol med kvalitet, holdbarhed og sporbarhed”.

Den ulovlige handel gør det sværere for lovlydige danske virksomheder at konkurrere på lige vilkår, og det skønnes, at den danske statskasse går glip af 400-600 mio. kr. hvert år, alene som følge af den illegale handel med nydelsesmidler og cigaretter.

Stort mindretal bakker op
Dansk Erhvervs undersøgelser viser også, at omkring 28 procent af danskerne ikke tager klar afstand fra den illegale handel. Det vækker bekymring.

”Det er afgørende at fjerne det økonomiske incitament for at den illegale handel forsvinder. Illegale bagmænd høster fordelene og undgår et afgiftssystem, der er ulogisk, bureaukratisk og ikke mindst administrativt tungt at håndtere,” siger Henrik Hyltoft.

Det er typisk yngre personer under 40, som handler illegalt. Og flere og flere handler foregår på privatadresser, viser undersøgelsen.

Kontakt

Handel, klima, energi og miljø

Henrik Hyltoft

Vicedirektør
Medarbejderprofil