Gemt

Staten mister masser af millioner på momsfritagelse

Staten mister hvert år mellem 253 og 363 mio. kr. i momsindtægter og subsidieret fragt fra de 38.000 pakker, som hver dag kommer til Danmark fra Kina. Nye EU-regler, der skal løse problemet, bliver muligvis forsinket. Danmark bør gøre som Sverige, der allerede nu opkræver moms.

Nyhed

49. Momstab og subsidiering af Kinapakkerne

pdf

Download

ANALYSE NR. 49|2019 - NOVEMBER

En helt ny beregning fra Dansk Erhverv viser, at staten årligt mister mellem 253 og 363 mio. kr. i momsindtægter og subsidieret fragt fra de 38.000 pakker, som hver dag kommer til Danmark alene fra Kina.

Det sker fordi forsendelser fra lande uden for EU til en værdi under 80 kroner er fritaget fra moms. Fra 2021 skal der ifølge nye EU-regler betales moms af hele beløbet, men det bliver muligvis forsinket p.g.a. problemer med det IT-system, der skal håndtere betalingen.

Det bekymrer Dansk Erhverv, som opfordrer de danske myndigheder til at gøre som de svenske myndigheder, som allerede opkræver moms.

”Momsbagatelgrænsen skævvrider konkurrencen til skade for statskassen, danske virksomheder og beskæftigelsen. Det er ikke rimeligt, at udenlandske netbutikker kan sælge uden moms til danske forbrugere, når danske virksomheder skal betale moms fra første krone. Det er uholdbart hvis fjernelsen forsinkes. Vi opfordrer til at Danmark gør som Sverige, der sammen med Postnord har udviklet en løsning, der også kan bruges i Danmark. Jo før jo bedre," siger Lone Rasmussen, markedschef i Dansk Erhverv.

I notatet nedenfor gennemgås Dansk Erhvervs beregning. Der er tale om en meget forsigtig beregning. Det samlede årlige momstab som følge af momsbagatelgrænsen er højere, da beregningen kun vedrører forsendelser fra Kina og ikke medregner som snyd, selvom en række kontrolaktioner har vist snyd i mere end hver 5. forsendelse.