Gemt

Krisefrygten sniger sig ind på dansk erhvervsliv

Offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik fredag viser, at den sammensatte konjunkturindikator for industrien faldt fra minus 5 i august til -7 i september. Tendensen har dertil været klart faldede over de seneste måneder.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar den 27. september 2019

Serviceerhvervenes konjunkturindikator steg beskedent i september, men tendensen er fortsat faldende. For detailhandlen er tendensen ligeledes faldende, og tilliden ligger for første gang i 2 år under den historiske middelværdi. Bygge og anlæg ligger uændret på minus 5, men en faldende men dog udfladende tendens.

 

Samlet set viser fredagens tal, at krisefrygten så småt er begyndt at snige sig ind i det danske erhvervsliv. Det er desværre ikke overraskende med tanke på, at Handelskrigen mellem USA og Kina er eskaleret, og risikoen for et hårdt Brexit er overhængende. Dertil er væksten bremset tydeligt op på vores største eksportmarkeder. Det gælder særligt i Tyskland, der har bevæget sig ind i en recession, der kun er blevet dybere over de seneste måneder. I Sverige og Storbritannien er der ligeledes tegn på en opbremsning i aktiviteten.

 

Det er dog værd at holde fast i, at udviklingen i de hjemlige økonomiske nøgletal har været fornuftig over de seneste måneder. Såvel eksporten som industriproduktionen har været stigende. Dertil er der fortsat fremgang i beskæftigelsen og privatforbruget, omend fremgangen er mindre tydelig end tidligere. Den fornuftige fremgang skal bl.a. ses i lyset af, at eksporten af medicin og vindmøller generelt er mindre følsom over for en vending i konjunkturerne. Dertil er den positive udvikling i den indenlandske efterspørgsel understøttet af et stærkt arbejdsmarked, en solid reallønsvækst, fremgang på boligmarkedet og et meget lavt renteniveau.

 

Når det er sagt, så viser erfaringer desværre, at dansk økonomi vil blive ramt når væksten på vores vigtigste eksportmarkeder går ned i går. Ser vi fremad, er det derfor også vores forventning, at den begyndende afmatning på vores største eksportmarkeder vil bremse fremgangen i eksporten og give anledning til lavere vækst i dansk økonomi. Hvor kraftig opbremsningen bliver er usikkert i øjeblikket. Men risikoen er desværre på nedsiden i øjeblikket.

 

Vi beholder dog ja-hatten på og forventer en BNP-vækst på ca. 1,25% i 2020. Men hvis afmatningen på vores eksportmarkeder bider sig fast, så er der desværre en risiko for at væksten dykker under 1% i 2020.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil