; ;
Gemt

Ledigheden er steget svagt i år

Offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik mandag viser, at bruttoledigheden faldt med beskedne 285 personer i august, svarende til et niveau på 104.800 fuldtidspersoner.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar den 30. september 2019

Ser vi samlet set på udviklingen her i 2019, så er ledigheden dog steget med godt 1.500 personer siden starten af året. Den svagt stigende ledighed er desværre et håndgribeligt tegn på at arbejdsmarkedet er blevet ramt af en mindre opbremsning. I perioden fra maj til juni er der kun blevet skabt godt 1.300 nye jobs om måneden, hvilket ikke nok til at holde trit med stigningen i arbejdsstyrken. Finansministeriet forventer, at arbejdsstyrken udvides med ca. 34.000 personer i år, svarende til godt 2.800 personer om måneden. Derfor ser vi nu at ledigheden er steget svagt igennem 2019.  Det er dog vigtigt, at holde sig for øje at ledigheden fortsat kun stiger forholdsvist svagt fra et meget lavt niveau.

Stigende ledighed er tegn på svækkelse i økonomien
Opbremsningen på arbejdsmarkedet kan dog ikke ignoreres. Den lavere jobvækst og stigningen i ledigheden kan været et tegn på, at den globale afmatning så småt er begyndt at smitte af på dansk økonomi. Når virksomhederne skruer ned for nyansættelserne, så er det normalt fordi aktiviteten i dansk økonomi er bremset op. Den ekstraordinære usikkerhed, der i øjeblikket præger de økonomiske udsigter både herhjemme og i udlandet, kan dog også i sig selv have mindsket virksomhedernes lyst til at øge antallet af medarbejdere.

Ekstraordinær usikkerhed - fortsat stigende ledighed kan ikke udelukkes
Selvom ledigheden er steget over de seneste måneder, så er det dog efter vores opfattelse fortsat for tidligt at snakke om en egentlig vending på arbejdsmarkedet. Vi forventer som udgangspunkt en fortsat stigning i beskæftigelsen over de kommende måneder.

Men risikoen for en yderligere opbremsning er desværre tiltaget over de seneste måneder. Aktiviteten på vores største eksportmarkeder er bremset tydeligt op, og det økonomiske udsigter er generelt ekstraordinært usikre. Handelskrigen mellem USA og Kina er eskaleret og risikoen for et hårdt Brexit er rykket nærmere. Det er bestemt ikke noget, der understøtter virksomhedernes lyst og evne til at ansætte nye medarbejdere.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil