Ny guide til miljø- og klimavenligt design af emballager til fødevarer
Der er behov for at ensrette emballager og udvikle støtte til virksomheder uden kompetencer til miljøvurderinger af emballage for at sikre udviklingen af klima- og miljøvenlig emballage.
DagSam – dagligvarebranchens samarbejdsudvalg – har offentliggjort en emballageguide, der bygger oven på guides fra RethinkPlastik og Plastindustrien.
Se de tre guides her: DagsSams emballageguide, RethinkPlastiks emballageguide og Plastindustriens emballageguide.
DagsSams guide retter sig mod emballager til fødevarer, RethinkPlastiks guide tager udgangspunkt i bakker til kød, og Plastindustriens vinkel er plast som sådan. Det tre guides understøtter hinanden, og de overordnede retningslinjer kan bruges i forhold til andre emballagetyper.
DagSams guide udstikker et fælles sæt principper for emballagedesign, og hovedprincipperne i guiden er:
- Emballager minimeres, så der bruges mindst muligt materiale
- Emballager skal designes til den cirkulære økonomi, altså kunne genbruges eller genanvendes. Det forudsætter brug af mono-materialer og et valg mellem et begrænset antal plasttyper
- Emballager skal være fremstillet af genanvendt materiale, hvor det er muligt
- Emballagens samlede miljøbelastning skal reduceres mest muligt