; ;
Gemt

Gunstig medarbejderaktieordning for SMV’er

Dansk Erhverv | Personale - 22. december 2020

Den 1. januar 2021 træder en ny gunstig medarbejderaktieordning for små virksomheder i kraft.


Formålet med ordningen er at forbedre nye mindre virksomheders muligheder for at anvende aktieløn til at motivere, aflønne og dele ejerskabet af selskabet med deres medarbejdere. Virksomhederne i ordningen vil have mulighed for at tildele aktier, køberetter og tegningsretter, der udgør op til 50 pct. af den ansattes årsløn.

Nuværende ordning

Efter de særlige regler i ligningslovens § 7 P kan ansatte modtage aktier, køberetter og tegningsretter til aktier som led i et ansættelsesforhold, uden at det beskattes som lønindkomst. I stedet beskattes fortjenesten som aktieindkomst på afståelsestidspunktet. Efter de nuværende ordninger kan værdien af de tildelte aktier/tegningsretter højst udgøre 10 % af den ansattes årsløn, dog 20 % hvis ordningen gælder på lige vilkår for mindst 80 % af selskabets ansatte.

Den nye ordning

Den nye ordning indebærer, at visse virksomheder kan tildele aktier, køberetter og tegningsretter svarende til op mod 50 % af den ansattes årsløn på aftaletidspunkt, uden at det beskattes som lønindkomst.

For at kunne anvende ordningen, skal virksomheden leve op til følgende betingelser:

  • På aftaletidspunktet har selskabet ikke haft mere end 50 ansatte i et af de to seneste opgjorte årsregnskaber.
  • Selskabets nettoomsætning eller balancesum har ikke oversteget 15 mio. i et af de to seneste opgjorte årsregnskaber.
  • Selskabet har været aktivt på et marked i mindre end fem år før kalenderåret, hvor aftalen indgås.
  • På aftaletidspunktet skal selskabet være et aktivt driftsselskab. Det betyder, at selskabet ikke i overvejende grad kan bestå af passiv kapitalanbringelse og være en pengetank.
  • Selskabet er ikke kriseramt.
  • Selskabet må ikke have modtaget ulovlig statsstøtte, som ikke er tilbagebetalt.
  • Ordningen kan ikke anvendes af ansatte, som på aftaletidspunktet ejer mere end 25 % af aktiekapitalen eller råder over mere end 50 % af stemmerne. Hvis den ansattes nærtstående har aktier, skal disse medregnes.
  • Selskabet må ikke være børsnoteret eller på anden måde optaget til handel på et reguleret marked.
  • Selskaber, der anvender ordningen og derved opnår indirekte statsstøtte, skal opgøre og indberette støttebeløbet, hvis den samlede støtte fra ordningen i samme kalenderår overstiger 500.000 euro.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Jacob Ravn

Advokat, souschef PA og Skattepolitisk chef
Medarbejderprofil