Gemt

Strategien for Europas digitale fremtid er som juleaften

EU-Kommissionen vil sætte EU på det digitale verdenskort. Erhvervsorganisationen Dansk Erhverv bakker op og melder, at pilen nu peger på den danske regering.

Nyhed

19. februar 2020

EU-kommissionen, med Margrethe Vestager i spidsen, har netop præsenteret en ny strategi for Europas digitale fremtid. Der er tale om et omfattende udspil om bl.a. kunstig intelligens, en ny datastrategi, tele/bredbånd, uddannelse og meget mere.  

”Det er lidt som juleaften, hvor man får mange gaver. Det meste er noget, vi kan bruge, med andet skal vi lige se tiden an, og der er nok også noget, der skal byttes til en anden størrelse. Og så håber vi jo altid på en hæklet elefant. Ambitionen er helt rigtig. Vi skal ikke tage til takke med at være brugere, men også udviklere af ny teknologi,” siger Janus Sandsgaard, fagchef for it og digitalisering i Dansk Erhverv.

Står og falder med medlemslandene
Janus Sandsgaard peger dog på et meget vigtigt forhold, som skal være på plads, hvis de digitale ambitioner skal realiseres.

”Det hele står og falder med om medlemslandene i praksis spiller med. Her peger pilen også på den danske regering, for forståelsespapiret strutter ikke just af digitale ambitioner. Derfor siger vi, at regeringen må på banen,” siger Janus Sandsgaard.

Tre pejlemærker
Kommissionen har tre pejlemærker for det samlede batteri af udspil: 1) Teknologi, der tjener folket, 2) Fair og lige konkurrence og 3) Et digitalt bæredygtigt samfund. Kommissionen vil have uddannet flere it-specialister, 500.000 flere i 2025, og også løfte de basale færdigheder i arbejdsstyrken fra 57 – 70 pct. frem mod 2025.

”Det har længe været mærkesager for Dansk Erhverv. Erhvervslivet skriger på it-specialister til konkret at realisere virksomhedernes digitale strategier, og samtidig har vi også brug for et bredt kompetenceløft i arbejdsstyrken i almindelighed. Det er også godt at se, at it-sikkerhed kommer højt på dagsordenen. EU kan bl.a. spille en vigtig rolle i forhold til at hæve sikkerheden med ”Internet of ´Things”, altså internetforbundne apparater. Det er i dag et noget broget markedet med en del skrammel. Vi vil gerne stramme op, og belønne de virksomheder, som gør sig umage med sikkerhed,” siger Janus Sandsgaard.

EU-Kommissionen taler desuden om at bruge digitale teknologier i klimakampen. Det hilses ligeledes særdeles velkomment af Dansk Erhverv, der i øjeblikket sekretariatsbetjener fire af regeringens klimapartnerskaber, b.la. det klimapartnerskab hvor it hører under.