; ;
Gemt

Det offentlige skal ind i klimakampen

Regeringen har med erhvervslivet oprettet tretten klimapartnerskaber. Men der mangler et offentligt partnerskab, som kan arbejde på tværs og på langs for at sikre, at det offentlige kommer med i klimakampen.

Nyhed

Nyhed, 16. januar 2020

Lige nu arbejder de tretten klimapartnerskaber nedsat af regeringen på højtryk for at finde initiativer og forslag, som trækker Danmark i den klimarigtige retning. Men erhvervsorganisationen, Dansk Erhverv, som sekretariatsbetjener fire af disse partnerskaber, peger på, at der mangler et offentligt klimapartnerskab.

”Vi er en kæmpestor offentlig sektor i Danmark. Det offentlige står for beskæftigelsen af over 30 procent af de danske lønmodtagere. Derfor opfordrer Dansk Erhverv nu regeringen til i samarbejde med Kommunernes Landsforening og Danske Regioner at sætte gang i et samarbejde, som kan mindske det offentliges klimaaftryk. Et offentligt klimapartnerskab, simpelthen,” siger Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv.

Sæt gang i grønne udbud
Brian Mikkelsen peger særligt på grønne udbud, som en lavthængende og stor klimafrugt, der er lige til at plukke.

”Det offentlige køber ind for 370 milliarder kroner årligt. Det er 14 procent af BNP. Hvis det offentlige i højere grad begynder med at stille klima- og miljøkrav ind i udbud, så kommer der til at ske noget. Så får vi en kæmpe muskel i spil. Så står vi pludselig med bedre kort på hånden i forhold til at skabe innovation og grønne løsninger, som kan gå hen og blive Danmarks næste store eksporteventyr. Eller måske endda eksporteventyr i flertal,” siger Brian Mikkelsen.

Virksomhederne er klar
Dansk Erhverv har spurgt sine medlemsvirksomheder, om de ønsker, at der bliver stillet krav om klima- og miljøhensyn. Det gør de.

”84 procent melder, at de ønsker klimakrav i udbud. Men i samme undersøgelse lyder det fra vores medlemmer, at kun 11 procent af dem lige nu oplever, at klima- og miljøkrav vægter tungt i udbud. Det kan og bør det offentlige gøre bedre. Helt overordnet er det så også problem, at det går den gale vej med udbud. Vi skal altså have flere udbud og flere grønne udbud, så vi kan få sat gang i den udvikling og innovation, der skal til, så vi sammen får løftet klimaudfordringen,” siger Brian Mikkelsen.

Læs artiklen i Berlingske 16. januar 2020: Erhvervslivet i opråb til regeringen: Få nu det offentlige ind i klimakampen (kræver abonnement)

Kontakt

Direktionen

Brian Mikkelsen

Adm. direktør
Medarbejderprofil