; ;
Gemt

Gavekort: Hvad må du som netbutik?

30. januar 2020

Har kunder ret til at få indløst digitale gavekort til kontanter, kan man begrænse gavekortets gyldighed og gælder de samme regler, hvis et gavekort sælges til erhvervsdrivende?

Kan man begrænse et gavekorts gyldighedsperiode?

En erhvervsdrivende spurgte Forbrugerombudsmanden, om man kan begrænse et gavekorts gyldighedsperiode til 6 måneder.

Forbrugerombudsmanden udtalte, at en gyldighedsperiode på under 1 år efter Forbrugerombudsmandens opfattelse vil være urimelig, medmindre der foreligger særlige omstændigheder. I vurderingen af om der foreligger særlige omstændigheder, lægger Forbrugerombudsmanden vægt på varens/tjenesteydelsens karakter, f.eks. om der er tale om et bestemt arrangement, sæsonarrangement, krav om tidsbestilling, få/mange pladser mv. Læs hele udtalelsen 

Ret til kontantindløsning af elektroniske gavekort

Gavekort, der kan benyttes til at erhverve varer eller ydelser, og som aflæses elektronisk, eller som kan bruges ved fx at indtaste en kode fra gavekortet på den erhvervsdrivendes hjemmeside, er omfattet at retten til kontant indløsning i betalingslovens § 96.

Det betyder, at kunden har ret til at få indløst gavekortet til den pålydende værdi eller til restværdien i indtil et år efter gavekortets udløb.

Det kan aftales, at kunden skal betale et gebyr, hvis gavekortet kræves indløst, inden gavekortets udløb. Et sådant gebyr må kun svare til den erhvervsdrivendes direkte omkostninger ved indløsning af gavekortet.

Husk derfor at fastsætte en gyldighedsperiode for gavekortet, så indløsningsretten ikke løber videre. Gyldighedsperioden bør ikke være kortere end 1 år.

Indløsningsretten gælder ikke for vederlagsfrie (gratis) gavekort.

Gælder indløsningsretten også for gavekort, der sælges til erhvervsdrivende?

Hvorvidt indløsningsretten også gælder for gavekort, der sælges til erhvervsdrivende. Det har Forbrugerombudsmanden ikke taget stilling til. Når der er tale om salg til en erhvervsdrivende, kan det imidlertid aftales, at indløsningsretten ikke skal finde anvendelse, jf. betalingslovens § 6. Det betyder, at hvis det aftales med en erhvervsdrivende køber af et gavekort, at gavekortet ikke kan indløses kontant, så vil en person, der får gavekortet som gave, ikke kunne kræve at få det indløst kontant, da ”erhververen ikke vinder bedre ret end overdrageren”.

Artiklen blev oprindeligt publiceret på fdih.dk

Kontakt

Digital Handel

Tina Morell

Chefkonsulent