Gemt

Bortvisning for misbrug af betroet stilling var berettiget

11. juni 2020

En faglig voldgift har fastslået, at en kommune var berettiget til at bortvise en medarbejder, der imod reglerne fik udstedt et nøglekort til sin ægtefælle.

Sagen kort
Sagen handlede om en medarbejder, der var ansat i en kommunes Borgerservice. En del af opgaverne i Borgerservice var at udstede NemID og nøglekort til NemID til borgerne.

For at undgå misbrug kræver reglerne for udstedelse af NemID eller nøglekort, at borgerne møder personligt op, fremviser gyldigt billede-id og besvarer en række kontrolspørgsmål.

Medarbejderen fik i strid med reglerne en elev til – efter lukketid – at udstede et nyt nøglekort til sin ægtefælle. Udstedelsen af nøglekortet skete alene mod fremvisning af et foto af medarbejderens ægtefælles kørekort.

Arbejdsgiverens bortvisning
Da arbejdsgiveren blev bekendt med det passerede, holdt man en samtale med medarbejderen, hvor hun erkendte, at hun havde bedt om hjælp til at udstede nøglekortet til sin ægtefælle.

Arbejdsgiveren valgte at bortvise medarbejderen på grund af den alvorlige tilsidesættelse af reglerne. Arbejdsgiveren lagde særligt vægt på, at medarbejderen havde misbrugt sin stilling som betroet medarbejder i Borgerservice i personlig interesse.

Medarbejderens fagforening var uenig i, at forseelsen kunne føre til bortvisning, da ingen havde lidt skade, og da der var tale om et enkeltstående tilfælde.

Bortvisningen var berettiget
Dommeren i den faglige voldgift bemærkede indledningsvist, at formålet med reglerne for udstedelse af NemID og nøglekort er til for at forebygge misbrug, og at arbejdet i Borgerservice med udstedelse af NemID og nøglekort udgør en betroet stilling med krav om ansvarlighed og pålidelighed.

Dommeren lagde vægt på, at medarbejderen kendte reglerne for udstedelse af nøglekort, og at medarbejderen havde udnyttet sin betroede stilling for at tilgodese private interesser. Dommeren bemærkede også, at medarbejderen, som var erfaren, havde fået en elev til at udstede nøglekortet. 

Efter en samlet vurdering af omstændighederne fandt dommeren, at bortvisningen var berettiget. 

Dansk Erhverv bemærker
Afgørelsen viser, at udnyttelse af en betroet stilling for at tilgodese private interesser kan udgøre bortvisningsgrund – også selvom der er tale om et enkeltstående tilfælde, og misbruget ikke har medført konkret skade. Det vil samtidig være en skærpende omstændighed, hvis en mindre rutineret kollega er blevet opfordret eller presset til at medvirke til misbruget.

Bortvisningssager skal som altid vurderes ud fra det konkrete hændelsesforløb, og Dansk Erhverv opfordrer derfor medlemmerne til at søge rådgivning, inden der skrides til bortvisning.