Gemt

Mangel på udenlandske turister koster Danmark milliarder

26. maj 2020

Turisme- og oplevelseserhvervet er i knæ. Med grænselukninger, forsamlingsforbud, restriktioner og vigende dansk forbrug, er der lange udsigter til normale tilstande i dansk turisme og oplevelsesøkonomi. Ny analyse fra Dansk Erhverv belyser de økonomiske konsekvenser af lukningen af de fysiske grænser til Tyskland, Norge og Sverige og af de facto lukningen af den kommercielle luftfart.


Udenlandske turister forbruger for knap 55 mia. kroner om året i Danmark. København er den destination, som omsætter mest på udenlandsk turisme, i alt 24,5 mia. kroner. Dernæst følger de to store vestjyske destinationer, mens Aarhusregionen med 3,7 mia. kroner i udenlandsk omsætning følger lige efter. Mangel på udenlandske turister vækker bekymring hos Dansk Erhverv.

“Vi kunne godt bruge nogle turister til at have noget omsætning og handel herhjemme, men de bliver jo væk. Det er en katastrofe for arbejdspladser og dansk erhvervsliv”, udtaler administrerende direktør Brian Mikkelsen til TV Avisen.

TV Avisen d. 22. maj: Turismebranchen i Danmark bløder mange milliarder.

I København kradser krisen anderledes end ved kysterne
En åbning af grænserne mod nabolandene vil mindske den økonomiske hovedpine for kystturismen, men for København og den internationale turisme er perspektiverne dystre. København lever af et større miks af nationaliteter, ankomster via fly og erhvervsturister til forretningsmøder og store kongresser og konferencer. Det bliver en dyr og svær tid for hele værdikæden af aktører, der tiltrækker og servicerer de udenlandske ferie- og erhvervsturister i Danmark, vurderer Dansk Erhverv.

Berlingske d. 23. maj: Hoteller i hovedstaden er presset i bund.

Øget dansk forbrug vil næppe kunne dække tabet
Brian Mikkelsen spår, at det bliver et sort år for dansk turisme, da danskernes forbrug umuligt vil kunne dække det udenlandske tab.

Dansk Erhvervs analyse giver et estimat på det månedlige beløb, som danskerne skal forbruge ekstra for at kompensere for mistet udenlandsk omsætning ved fortsat lukkede grænser.

Fra maj til september skal alle danskerne, fra spæd til olding, bruge 6.200 kroner mere på turismeerhvervene for at kompensere for mistet udenlandsk omsætning.

Analyse - mangel på udenlandske turister koster Danmark milliarder

pdf

Download

Kontakt os

Oplevelse & Velfærd

Lars Ramme Nielsen

Markedschef
Medarbejderprofil