; ;
Gemt

Dansk Erhverv: Fjern nu butikkernes kontantpligt

06. marts 2020

En ny analyse fra Nationalbanken viser, at der bliver længere og længere mellem kontante betalinger. Det er på høje tid at fjerne kontantpligten, lyder det fra erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.

Nationalbanken er netop kommet med en analyse, som viser, at stadig flere danskere fravælger kontanter som betalingsmiddel. Således var kun 16 procent af betalingstransaktionerne i detailhandlen med kontanter – og kun 10 procent af værdien af de betalinger, der blev foretaget i detailhandlen, var med kontanter. Samtidig er det færre og færre danskere, der har kontanter på sig. I 2019 havde 34 procent af danskerne ingen kontanter på sig til betaling, og det er mere end en fordobling siden 2017.

”Udviklingen taler sit klare sprog. Færre og færre anvender kontanter, og det er på høje tid, at vi ser på reglen om, at butikker er forpligtigede til at tage imod kontanter. Det er helt enkelt utidssvarende at tvinge butikkerne til at opretholde et system til håndtering af kontanter,” siger Henrik Lundgaard Sedenmark, chefkonsulent i Dansk Erhverv.

Dyre, usikre og uhygiejniske
Henrik Lundgaard Sedenmark peger på, at der er mange negative ting ved kontante betalinger.

”Kontanter er dyre, usikre og uhygiejniske. Det bør være op til butikkerne selv, om de vil tage imod dem. Kontantpligten begrænser i øvrigt også innovationen, idet nye butikskoncepter er hæmmet af kontantkravet. Fra Dansk Erhvervs side mener vi, at reglen skal fjernes, når Folketinget skal evaluere den i næste folketingsår,” siger Henrik Lundgaard Sedenmark.

Fakta:

 

Kontantandel (Antal)

Kontantandel (Værdi)

2009

48%

36%

2017

23%

16%

2019

16%

10%

 

For yderligere information kontakt Henrik Lundgaard Sedenmark, chefkonsulent i Dansk Erhverv, på telefon 40 91 69 49.

Læs Nationalbankens analyse her: Der bliver længere mellem kontantbetalinger.

Kontakt

Handel

Henrik Lundgaard Sedenmark

Fagchef for betalinger og detailhandelssikkerhed
Medarbejderprofil