Gemt

Der bliver behov for massive hjælpepakker

Nyhed

17. marts 2020

Regeringen har netop meddelt en række skærpelser, der skal sikre en begrænsning af corona-virussens spredning. De nye skærpelser understreger situationens alvor, og i Dansk Erhverv vil vi gerne slå fast, at de nye meldinger skal følges. Men vi understreger samtidig, at der bliver behov for massive hjælpepakker til dansk erhvervsliv. Vi skal stå sammen om at forhindre, at smitten breder sig. Og vi skal stå sammen om at genrejse Danmark økonomisk,” siger Brian Mikkelsen.

På et pressemøde kl. 19.00 præsenterede statsminister Mette Frederiksen en række yderligere tiltag, som har til formål at mindske spredningen af corona-virussen. Blandt andet indføres forsamlingsforbud på over 10 personer, storcentre lukkes delvist og restauranter må kun tilbyde take away. 

Brian Mikkelsen mener, at de nye skærpelser understreger situationens alvor.

”Vi skal stå sammen i kampen mod corona-virussen. Vi må gøre det, der skal til for at komme epidemien til livs. Der skal mere til end det, der hidtil er gjort. Det må og skal vi alle anerkende og bakke op om. Hele Danmark må følge den samme linje og gøre det rigtige her. Det kan vi godt. Vi skal stå sammen om at forhindre, at smitten breder sig. Og vi skal stå sammen om at genrejse Danmark økonomisk,” siger han.

Ned under gulvbrædderne
Brian Mikkelsen understreger samtidig, at de fortsatte stramninger har ubegribelige økonomiske konsekvenser for erhvervslivet.

”En lang række virksomheder, som allerede var i knæ inden dagens stramninger, står til at blive slået helt ned under gulvbrædderne. Det her gør ondt, det kan jeg lige så godt sige. Allerede i morgen må vi igen tale om fortsatte og massive hjælpepakker, som er dybt nødvendige for at holde hånden under danske virksomheder og danske arbejdspladser. De hjælpepakker, vi har set indtil nu, står ikke mål med virksomhedernes udfordringer,” siger Brian Mikkelsen.

”Jeg ved, at den politiske vilje er til stede. Det mærker vi hver dag fra regeringen og det øvrige Folketing. Det er en ubeskrivelig situation, vi er i. Og vi kommer kun videre med et stærkt sammenhold og massiv handlekraft. I Dansk Erhverv vil vi arbejde i døgndrift på at sikre virksomhederne bedst muligt i denne helt umulige situation,” siger Brian Mikkelsen.

Der bliver brug for mere end kreditpakker
Dansk Erhverv erkender, at det bliver særdeles dyrt for staten at give de ramte virksomheder kompensation for tabt omsætning og endnu mere støtte til de faste udgifter – men alternativet er værre.

”De første pakker fra regeringen har været med til at understøtte virksomhedernes likviditet. Virksomhederne har nu lettere ved at kunne optage lån her i krisen. Men det betyder også, at virksomhederne efter krisen vil være mere forgældede. Det betyder, at genrejsningen af samfundet kommer til at tage længere tid, da der skal afdrages på gæld, inden de igen kan investere,” siger Brian Mikkelsen.

Med lønkompensationspakken føres der direkte kapital fra staten til virksomhederne. Og den vej bliver vi nødt til at fortsætte.

”Jeg siger helt åbent, at det her kommer til at koste mange penge. Men jeg må understrege med to streger under, at det vil være katastrofalt at lade være. Hvis ikke staten går ind og direkte kompenserer endnu mere for tab for de hårdest ramte virksomheder, så kommer vi i hobetal til at se virksomhedskonkurser og tabte jobs. Handler vi ikke, så vil der ikke gå få år, men mange år, før dansk erhvervsliv igen er fuldt på benene. Et sundt erhvervsliv er en forudsætning for et sundt samfund,” siger Brian Mikkelsen.

Dansk Erhverv har i hele perioden været i særdeles tæt kontakt med myndigheder og poliitikere. De fleste af vores forslag er allerede gennemført, men der er behov for mere, og det vil Dansk Erhverv presse på for.

Det forventes, at regeringen i morgen vil samle Folketingets partier og i løbet af dagen præsentere nye hjælpepakker, der bl.a. adresserer de udfordringer og konsekvenser, aftenens meldinger og de foregående skærpelser har medført. 

Nye tiltag mod spredning af corona-virussen i Danmark

  • Forbud mod arrangementer, begivenheder m.v. med flere end 10 personer
  • Lukning af natklubber, værtshuse, restauranter og caféer m.v.
  • Lukning af storcentre m.v.
  • Lukning af indendørs sport- og fritidsfaciliteter m.v.
  • Nye krav til butikker, supermarkeder m.v.
  • Liberale erhverv, hvor der ikke kan undgås kontakt med kunder
  • Læs uddybende om nye tiltag mod spredning af covid-virussen i Danmark på coronasmitte.dk

Kontakt

Dansk Erhverv Hotline på telefon 3374 6400