Gemt

Det offentlige annullerer ordrer i kølvandet på corona

Regeringen og alle Folketingets partier har indgået aftale om, at det offentlige indkøb skal understøtte virksomheder, som lider under corona-krisen, men ny undersøgelse viser, at to ud af fem leverandører har fået annulleret ordrer fra det offentlige.

Nyhed

Offentlige ordrer annulleres på grund coronakrisen

pdf

Download

ANALYSE NR. 21|2020 MARTS

Regeringen og alle Folketingets partier har i dag indgået en politisk aftale om, at det offentlige indkøb skal være med til at understøtte, at virksomhederne kommer godt igennem corona-krisen.

Staten vil forudbetale leverancer frem til 1. juli med en værdi på højst 1 mio. kr. og undlade af bruge misligholdelsesbestemmelser (fx krav om betaling af bod for forsinkelse), hvis misligholdelsen skyldes corona-epidemien.

Regeringen meddeler også, at de vil gå i dialog med KL og Danske Regioner om tilsvarende ordninger. KL og Danske Regioner har allerede tidligere opfordret kommuner og regioner til at fremrykke betalinger og planlagte anlægs- og renoveringsprojekter mv.

Den offentlige sektor køber hvert år ind for 380 mia. kr., og den politiske aftale er derfor en stor håndsrækning til de mange danske virksomheder, som i vid udstrækning er afhængige af salget til den offentlige sektor.

En dugfrisk spørgeskemaundersøgelse blandt Dansk Erhvervs medlemmer viser imidlertid, at fokus på straksbetaling og fremrykning af planlagte opgaver ikke er tilstrækkeligt. Virksomhederne oplever nemlig, at det offentlige annullerer aftaler i kølvandet på corona-krisen.

41. pct. af virksomheder, som sælger til det offentlige, har oplevet, at det offentlige annullerer igangværende og/eller indgåede aftaler som følge af corona-krisen. 39 pct. af alle virksomheder har det offentlige som kunde, så problemet er omfattende: Det berører hver femte virksomhed (22 pct.)

Især oplevelseserhvervene, transport og rådgivning er hårdt ramt af annullerede ordrer.

Kontakt os