{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
02. marts 2020
Sagen kort
Sagen, der verserede for Arbejdsretten, drejede sig om Frisør A og Frisør B. Frisør B søgte en stilling hos Frisør A. Frisør A var dog ikke interesseret i at ansætte en medarbejder, men ønskede i stedet en samarbejdspartner. De to frisører indgik derfor en samarbejdsaftale.
I samarbejdsaftalen var det blandt andet aftalt, at udstyr og inventar i salonen tilhørte Frisør A, og at Frisør B ikke indtrådte i lejemålet, men var berettiget til at overtage det, hvis Frisør A stoppede med at drive salonen. Det stod i samarbejdsaftalen, at Frisør B forpligtede sig til at lade sig registrere som selvstændig erhvervsdrivende med eget CVR-nummer, ligesom det var aftalt, at de hver især skulle udarbejde selvstændigt regnskab og tegne egne forsikringer.
Frisør B mente, at hun var ansat hos Frisør A
Frisør B mente dog, at hun reelt var ansat hos Frisør A, og efter at Frisør B var stoppet i salonen, rejste hun krav om efterbetaling af løn i henhold til Frisøroverenskomsten.
Under sagen forklarede Frisør B, at hun skrev under på samarbejdsaftalen i protest, og at hun ikke mente, at der reelt var forskel på at være ansat i salonen og på at være selvstændig. Hun forklarede blandt andet, at hun skulle spørge Frisør A om lov, når hun ønskede at holde ferie.
Frisør A var omvendt af den opfattelse, at Frisør B frivilligt skrev under på samarbejdsaftalen, ligesom Frisør A forklarede, at Frisør B selv tilrettelagde sine arbejdsdage og fastsatte sin arbejdstid.
Der var tale om to selvstændigt erhvervsdrivende
Arbejdsretten fandt det bevist, at Frisør B ikke på noget tidspunkt havde været ansat hos Frisør A, men at der derimod var tale om et samarbejde mellem to selvstændigt erhvervsdrivende. Frisør B havde derfor ikke krav på efterbetaling af løn i henhold til Frisøroverenskomsten, da aflønning efter overenskomsten blandt andet kræver, at der er tale om et ansættelsesforhold.
Arbejdsretten lagde til grund, at Frisør A og Frisør B i fællesskab havde forelagt samarbejdsaftalen for Danmarks Organisation for Selvstændige Frisører og Kosmetikere, og der var derfor ikke grundlag for at antage, at Frisør B ikke havde indgået samarbejdsaftalen frivilligt.
Det blev herudover lagt til grund, at Frisør B var registreret som selvstændig erhvervsdrivende med eget CVR-nummer, ligesom hun havde et selvstændigt regnskab, som hun fik udarbejdet af en revisor efter eget valg. Herudover hæftede Frisør B selv for forpligtelser overfor tredjemand. Frisør B havde desuden selv markedsført sig i eget navn og annonceret med nedsatte introduktionspriser, da hun startede i salonen. Endelig fandt Arbejdsretten, at Frisør A ikke havde instruktionsbeføjelser over Frisør B, da Frisør B selv havde mulighed for at fastlægge sin arbejdstid og tilrettelægge sit arbejde.
Dansk Erhverv bemærker
Dommen bekræfter, at vurderingen af, hvorvidt en person skal anses som lønmodtager i et ansættelsesforhold eller som selvstændigt erhvervsdrivende, afhænger af en række konkrete forhold.
Ved denne vurdering er det blandt andet relevant at se på parternes aftale samt om personen:
Dansk Erhverv anbefaler, at medlemsvirksomhederne kontakter os, hvis der opstår tvivl om, hvorvidt der er tale om et ansættelsesforhold eller et samarbejde mellem selvstændigt erhvervsdrivende.