{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
31. marts 2020
Den konkrete sag
I denne sag var der enighed om, at den erhvervsdrivende i efteråret 2018 kontaktede forbrugeren telefonisk, men der var uenighed om, hvorvidt forbrugeren havde givet samtykke til, at den erhvervsdrivende kunne ringe forbrugeren op. Den erhvervsdrivendes dokumentation var et systemudskrift, hvoraf det fremgik, at forbrugeren havde afgivet sit samtykke i forbindelse med en aftaleindgåelse tilbage i januar 2016.
Derudover var parterne uenige om, hvad der rent faktisk var aftalt i den telefonsamtale, der fandt sted i efteråret 2018. Forbrugeren mente alene, at der var bestilt et teknikerbesøg for at få afklaret, hvor hurtigt internet, der kunne etableres på adressen. Den erhvervsdrivende mente på den anden side, at der var indgået en bindende aftale om levering af internet.
Forbrugeraftalelovens §§ 4 og 5
Det er forbrugeraftalelovens § 4, der regulerer spørgsmålet om uanmodede telefoniske henvendelser og af bestemmelsen fremgår det klart, at en erhvervsdrivende ikke må rette telefonisk henvendelse til en forbruger, hvis ikke forbrugeren på forhånd har givet samtykke til det. Der er fire typer af produkter, der har fået en undtagelse fra forbuddet, men levering af internet falder ikke ind under nogle af undtagelserne. De fire undtagelser er:
1) bestilling af bøger,
2) tegning af abonnement på aviser, ugeblade og tidsskrifter,
3) formidling af forsikringsaftaler og
4) tegning af abonnement om redningstjeneste eller sygetransport.
Det fremgår videre af § 5 i forbrugeraftaleloven, at hvis en forbruger afgiver et løfte (altså indgår en aftale) i forbindelse med en telefonsamtale, der er i strid med § 4, så er forbrugeren ikke bundet af det løfte.
Intet samtykke, ingen aftale
I denne sag vurderede Teleankenævnet, at den erhvervsdrivende ikke havde dokumentation for, at der var indhentet et samtykke fra forbrugeren forud for telefonsamtalen i efteråret 2018. Nævnet mener ikke, at den erhvervsdrivende systemudskrift er nok dokumentation for, at forbrugeren rent faktisk havde afgivet et samtykke eller hvad et sådant samtykke i givet fald indebar og allerede derfor var forbrugeren ikke bundet af en eventuel aftale om køb af et internetabonnement.
Teleankenævnet har i forbindelse med sagen været i kontakt med Forbrugerombudsmanden, der udover ovenstående tilføjede, at et samtykke til telefoniske henvendelser, der er givet i forbindelse med en kundeoprettelse, efter en konkret vurdering kan betragtes som bortfaldet, hvis kundeforholdet afsluttes.
Dansk Erhverv anbefaler
Afgørelsen understreger vigtigheden af, at du som erhvervsdrivende kan dokumentere de samtykker, som du indhenter fra forbrugerne. Både hvornår de er indhentet og hvad de helt præcist indeholder. Derfor anbefaler Dansk Erhverv, at du sørger for, at dine samtykker indhentes skriftligt og at du efterfølgende kan dokumentere den præcise ordlyd, som forbrugerne gav samtykke til.
Hvis du er medlem af Dansk Erhverv og har spørgsmål vedrørende indhentning af samtykker, kan du altid kontakte en af vores erhvervsjurister.