; ;
Gemt

Nye arbejdsopgaver efter barsel udgjorde forskelsbehandling

02. marts 2020

Ligebehandlingsnævnet er i to nye afgørelser kommet frem til, at ændringer af arbejdsopgaverne for to medarbejdere, der var vendt tilbage fra barsel, var så væsentlige, at det måtte anses som en opsigelse. Det kostede virksomhederne ni måneders løn.

Hvad siger reglerne?
Ligebehandlingsloven giver en medarbejder ret til at vende tilbage til samme arbejde, som medarbejderen havde før sin barselsorlov, eller til et tilsvarende arbejde på vilkår, som ikke må være mindre gunstige. Det påhviler arbejdsgiveren at godtgøre, at væsentlige ændringer i medarbejderens arbejdsopgaver ikke er begrundet i graviditet, barsel eller adoption. Hvis arbejdsgiveren ikke kan løfte bevisbyrden, kan medarbejderen blive tilkendt en godtgørelse.

Køkkenassistenten fik lageropgaver
I den ene sag var en køkkenassistent ansat i et køkken på et tøjlager. Under køkkenassistentens barselsorlov havde arbejdsgiveren ansat endnu en medarbejder på fuld tid i køkkenet. Da køkkenassistenten vendte tilbage fra barsel, var der ikke længere et behov for hendes arbejdskraft, og hun blev i stedet tilbudt at plukke og pakke varer på lageret.

Kontorassistenten fik piccolineopgaver
I den anden sag var en kontorassistent beskæftiget med lønopgaver og administration. Under medarbejderens barsel ansatte arbejdsgiveren en bogholder til at varetage virksomhedens lønbehandling. Da medarbejderen vendte tilbage efter endt barselsorlov, var hendes arbejdsopgaver ændret til at bestå af arkivering, booking af mødelokaler samt rensning og vedligeholdelse af virksomhedens kaffemaskine.

Ligebehandlingsnævnets afgørelser
Ligebehandlingsnævnet fandt i begge sager, at der var tale om væsentlige ændringer af medarbejdernes ansættelsesvilkår, som måtte anses som en opsigelse. Da arbejdsgiverne ikke kunne bevise, at ændringerne hverken helt eller delvist var begrundet i medarbejdernes barsels- eller forældreorlov, blev begge medarbejdere tilkendt en godtgørelse svarende til ni måneders løn. 

Dansk Erhverv bemærker
Afgørelserne viser, at en medarbejder har ret til at vende tilbage til tilsvarende arbejdsopgaver efter endt barselsorlov. Det er dog fastslået i retspraksis, at det ikke er et krav, at medarbejderen vender tilbage til præcis den samme stilling, som medarbejderen varetog inden orloven.

Dansk Erhverv anbefaler altid medlemsvirksomheder at rette henvendelse, inden der ændres i arbejdsopgaver og øvrige ansættelsesvilkår for medarbejdere, der er gravide, afholder barselsorlov eller netop er vendt tilbage fra barsel.